Türkiye'de emeklilik sistemi reforma muhtaç

Küresel Emeklilik Raporu'nun üçüncü edisyonunda, küresel emeklilik tasarruf açığının arttığına ancak uygun düzenlemelerle bu açığın kapatılabileceğine işaret edildi.

Allianz, 71 ülkenin emeklilik sistemini analiz ettiği Küresel Emeklilik Raporu’nun üçüncü edisyonunu yayımladı. Raporda, küresel emeklilik tasarruf açığının arttığına ancak uygun düzenlemelerle bu açığın kapatılabileceğine dikkat çekildi. Türkiye’nin de emeklilik sisteminin reforma ihtiyaç duyduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye’nin Emeklilik Sistemi Orta Sıralarda

Allianz Emeklilik Endeksi’ne göre Türkiye, orta sıralarda yer almakta ve emeklilik fonlarının sürdürülebilir şekilde genişletilmesi gerektiği belirtiliyor. Avrupa ülkelerine kıyasla avantajlı olsa da Türkiye de yaşlanma sorunu ile karşı karşıya. Raporda, Türkiye’de 25 yıl içinde bakıma ihtiyacı olan yaşlı nüfus oranının yüzde 15’ten yüzde 35’e çıkmasının beklendiği ifade ediliyor.

Emeklilik Maaşlarının Yetersizliği

Türkiye’de, çoğu emekli için emeklilik maaşları, çalışma hayatındaki son kazançlarının oldukça altında kalıyor ve bu durum yaşam standartlarını korumakta zorluk yaratıyor. Ayrıca, düşük özel tasarruf oranları nedeniyle emeklilik fonlarının daha sürdürülebilir bir şekilde genişletilmesi gerektiği vurgulandı.

Yaşlı Çalışanlar ve Erken Emeklilik Sorunu

Raporda, Türkiye’de 65 yaş üzerindeki erkek çalışanların yüzde 20’sinin hala istihdamda olduğu belirtilirken, Japonya’da bu oran yüzde 35. Türkiye’de daha erken emeklilik yaşı ve yaşlanan nüfus nedeniyle emekli açığı yaşandığı ifade ediliyor. Kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerle, emeklilik sisteminin uzun vadeli güvenliğinin artırılması gerektiği ifade edildi.

 

 

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!