Türkiye'de en fazla işçi açığı bulunan meslekler

Bakan Işıkhan, Türkiye genelinde 270 bin 761 açık iş tespit edildiğini ve en yüksek işçi açığının yüzde 2,9 ile 'Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri' sektöründe olduğunu açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından yapılan Açık İş İstatistikleri Araştırması'nın 2024 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, 1 ve üzeri çalışanı bulunan 17 bin 181 işletmeyle yapılan görüşmeler sonucunda 270 bin 761 açık iş tespit edildi. En yüksek işçi açığı ise yüzde 2,9 ile "Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri" sektöründe görüldü.

Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, İŞKUR tarafından hazırlanan raporun yayımlandığını belirtti. Işıkhan, "1 ve üzeri çalışanı bulunan 17 bin 181 işletmeyle iletişime geçerek 270 bin 761 açık iş tespit ettik," ifadelerini kullanarak, iş arayanları "http://esube.iskur.gov.tr" adresini ziyaret etmeye davet etti.

Sektörel Dağılım ve İşçi Açıkları

Araştırma sonuçlarına göre, 17 sektör arasından 4’ünün açık iş oranı Türkiye ortalamasının üzerinde, 13 sektörün ise ortalamanın altında kaldı. En yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 2,9 ile "Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri" olurken, bu sektörü yüzde 2,3 ile "İmalat" ve yüzde 1,7 ile "Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor" sektörleri takip etti.

1-9 çalışanı olan işletmelerde 114 bin 552 açık iş, 10 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerde ise 156 bin 209 açık iş tespit edildi.

En Fazla Aranan Meslekler

Açık iş oranı en yüksek olan "Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri" sektöründe en fazla aranan meslekler arasında servis elemanı (garson), kat hizmetleri elemanı, mutfak görevlisi, servis komisi ve bulaşıkçı (stevard) bulunuyor. "İmalat" sektöründe ise makineci (dikiş), konfeksiyon işçisi, metal işleri seri üretim tezgah işçisi, gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı) ve ayakkabı imalatçısı (montaj) öne çıkıyor. "Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor" sektöründe ise servis elemanı (garson), temizlik görevlisi, antrenör (spor eğitmeni), fitness eğitmeni ve belletici en fazla aranan meslekler olarak belirlendi.

Makineci (Dikiş) Mesleği İlk Sırada

Araştırma sonuçlarına göre, en fazla açık iş yüzde 4,8 ile makineci (dikiş) mesleğinde bulunuyor. İlk on sırada yer alan diğer meslekler ise konfeksiyon işçisi, servis elemanı (garson), temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı yardımcısı, depo işçisi (elleçleme), gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı), beden işçisi (taşıma, yükleme-boşaltma), ön muhasebeci ve metal işleri seri üretim tezgah işçisi olarak sıralanıyor. Türkiye genelinde 2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla açık işlerin yüzde 25,8'i bu mesleklerde bulunuyor.

Bu veriler, Türkiye işgücü piyasasında hangi alanlarda en fazla iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu ve iş arayanların hangi sektörlerde daha fazla fırsat bulabileceğini gösteriyor.

Bakmadan Geçme