Türkiye'de kadının en önemli sorunu 'şiddet'
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen araştırmaya göre, Türkiye'de kadının en önemli sorunu 'şiddet' olarak öne çıktı.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikinci defa düzenlenen "Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması"nın 2016 yılı sonuçlarına göre, Türkiye'dekadının en önemli sorunu "şiddet" olarak öne çıktı.
Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan araştırmada, Türkiye genelinde 26 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze görüşüldü.
Araştırmaya göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 77,8 ile "şiddet" oldu. "Türkiye’de kadının en büyük sorunu şiddettir" diyen erkeklerin oranı yüzde 79,8 olurken kadınların oranı ise yüzde 75,7’de kaldı. Kadınların erkeklerden daha yüksek oranla “kadının en büyük sorunudur” dediği başka bir başlık ise “eğitimsizlik” oldu (yüzde 34,8). Her iki grubun da kadın sorunu olarak tespit ettiği konular ise yüzde 41,5 ile “kadın-erkek eşitsizliği”, yüzde 37,5 ile sokakta baskı ve taciz, yüzde 30,6 ile işsizlik oldu.
Çiftlerin yüzde 45,5'i aile bireyleri aracılığıyla tanışıyor
Araştırma sonuçlarına göre çiftlerin yüzde 45,5 oranında aile bireyleri aracılığıyla tanışmalarına rağmen evlenmeye yüzde 36,1 oranında kendi aralarında karar vererek ailelerine bildirdikleri gözlendi. Bu sonucu yüzde 33,6 oranında “görücü usulü evlendik” seçeneği izlerken, görücü usulüyle evlenme oranının 25 yaş ve altı gençler arasında 35 yaş ve üstü bireylerden çok daha az rastlanır olduğu dikkati çekti. Çiftlerin çocuk yapma kararını da yüzde 74,6 oranında birlikte aldığı tespit edildi.
Çalışmaya katılanların yüzde 63,3’ü "aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep" olduğunda birleşirken, kadınlarda bu oran yüzde 67,4 oldu. Erkeklerde ise aile içi şiddetin boşanma için yeterli bir sebep olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 59,2’de kaldı. Aynı soruda sunulan "erkek ailenin dirlik düzeni için zaman zaman şiddete başvurabilir" seçeneğine olumlu yaklaşan katılımcıların oranı yüzde 14,4’te kalırken, kadın katılımcılarda bu duruma olumlu yaklaşanların oranı yüzde 11,8'de kaldı, erkeklerde ise bu oran yüzde 17 oldu.
Çocuk gelinler
Araştırmada 18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesi ile ilgili soruda ise ankete katılanların yaklaşık dörtte üçü "18 yaşından küçük çocuklar hiçbir şart altında evlendirilmemelidir" yanıtını verirken, çocuk gelinler olarak bilinen 18 yaşından küçük kız çocuklarının evlendirilmesinin yaygın olup olmadığı konusunda ise ankete katılanların yüzde 86,4’ü yaygın olduğunu ifade etti.