- Haberler
- Türkiye'de laparoskopik cerrahi uygulamaları
Türkiye'de laparoskopik cerrahi uygulamaları
- Extreme laparoskopi ve robotik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Erdoğru: - 'Laparoskopik cerrahide birkaç delikten ameliyat yaptığımız için büyük kitlede hemen hemen hiç kanama olmadan ameliyatı bitirebiliyorsunuz. Burada hastalar hızla iyileşiyor, sosyal yaşantılarına dönüyorlar'
KOCAELİ (AA) - Extereme laparoskopi ve robotik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Tibet Erdoğru, "Laparoskopik cerrahide birkaç delikten ameliyat yaptığımız için büyük kitlede hemen hemen hiç kanama olmadan ameliyatı bitirebiliyorsunuz. Burada hastalar hızla iyileşiyor, sosyal yaşantılarına dönüyorlar" dedi.
Türk Üroloji Akademisi, Endoüroloji Derneği ve Özel Sektör Üroloji Hekimleri Derneği tarafından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde extreme laparoskopi uygulamaları kapsamında yurtdışından gelen hekimlerin de katılımıyla eğitim düzenlendi.
Salonda bulunanlara, hastanede yapılan ameliyatlar canlı yayınla izletildi.
Programın koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Erdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laparoskopik ve robotik cerrahilerin artık standart tedaviler haline geldiğini söyledi.
Artık büyük kitlelerde laparoskopik ve robotik ameliyatların yapılabildiğini ifade eden Erdoğru, "Biz de bunları yaygınlaştırmak için Türkiye'de yapılabilir hale getirmek için buradayız. Bu yılın eylül ayında da Antalya'da olacağız. Genç arkadaşlara yurtdışından gelen katılımcılarla deneyimlerimizi aktarıyoruz. Canlı ameliyatlarla önemli bir eğitimle hekimlerimize katkı da bulunuyoruz." diye konuştu.
Erdoğru, bu uygulamaların birkaç delikten gerçekleştirildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Robotik teknoloji çok pahalı, uygulaması da sınırlı şu anda. Ama laparoskopik cerrahi çok ufak maliyetlerle yapılabiliyor. Bu nedenle yaygınlaşması çok daha hızlı olabiliyor. Laparoskopik cerrahiyi uygulamak zaman alabiliyor. Bu nedenle biz de deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Laparoskopik cerrahide birkaç delikten ameliyat yaptığımız için büyük kitlede hemen hemen hiç kanama olmadan ameliyatı bitirebiliyorsunuz. Burada hastalar hızla iyileşiyor, sosyal yaşantılarına dönüyorlar. Burada daha zor vakaları kapsıyor, daha basit vakaları zaten yıllardan beri yapıyoruz. Çalışılan hastanede eğitim vermek çok daha iyi oluyor."