• Haberler
  • Aktüel
  • Türkiye'deki gıda enflasyonu 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek

Türkiye'deki gıda enflasyonu 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğunu belirtti. Gökce, Türkiye'deki gıda enflasyonunun 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, Türkiye'deki gıda enflasyonunun kritik seviyelere ulaştığını belirterek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye'deki gıda enflasyonu %44,88 olarak kaydedildi. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının neredeyse 24 katı.

Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gıda enflasyonunun 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek olduğunu ifade etti. Gökce, "Güney Sudan ve Zimbabve hariç Türkiye’ye en yakın gıda enflasyonu %41,9 ile Malavi’de" dedi.

Küresel Karşılaştırma

Türkiye'nin gıda endeksi, 2017 Ocak ayında 339 iken, 2024 Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artarak 3.374'e yükseldi. Aynı dönemde dünya genelinde gıda endeksi 98'den sadece 120'ye çıktı. Gökce, Türkiye'nin, dünyada gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4. ülke olduğunu belirtti. Türkiye’nin gıda enflasyonu %44,88 iken, savaş halindeki Rusya'da bu oran %9,8, Ukrayna'da ise negatif yönde (-%0,1) seyretti.

Türkiye, Afrika ve Asya Ülkeleri Karşısında

Türkiye’nin gıda enflasyonu, Asya ülkeleri arasında da en kötü durumdaki ülke olarak öne çıkıyor. Gökce, Pakistan’da gıda enflasyonunun %2,4, komşu ülke Azerbaycan’da -%0,6, Gürcistan’da ise -%0,2 olarak gerçekleştiğini belirtti. Afrika ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye’nin gıda enflasyonu, Güney Sudan ve Zimbabve dışında, tüm Afrika ülkelerinden daha yüksek seviyede. 

Gökce’nin Değerlendirmesi

Dr. Buğra Gökce, Türkiye’deki yüksek gıda enflasyonunun, kamu yönetimindeki hataların bir sonucu olduğunu belirterek, "85 milyon insan bu hataların bedelini ödüyor" dedi. Gökce, eğitim öğretim dönemi açılırken, Türkiye'de her 5 çocuktan birinin yeterli beslenemediğine dikkat çekti. Gökce, "Yönetimde katılımcılık, şeffaflık, hukuka saygı, liyakat, akıl, bilim olursa sorunlar çözülüyor" diyerek, mevcut duruma yönelik eleştirilerini dile getirdi. 

Türkiye'nin gıda enflasyonundaki yüksek oranlar, vatandaşların alım gücünü zorlamaya devam ederken, uluslararası arenada da dikkat çekiyor. Gökce'nin açıklamaları, ekonomik reformların aciliyetini bir kez daha gündeme getiriyor.

Bakmadan Geçme