• Haberler
  • Aktüel
  • Türkiye milyoner artışında Avrupa'da 1 numara olacak

Türkiye milyoner artışında Avrupa'da 1 numara olacak

Adam Smith Enstitüsü'nün raporuna göre Türkiye, 2028 yılına kadar Avrupa'da milyoner sayısındaki artışta zirveye yerleşecek.

Türkiye milyoner artışında Avrupa'da 1 numara olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İngiltere merkezli Adam Smith Enstitüsü'nün (ASI) araştırmasına göre, 2028 yılına kadar Avrupa'daki üç ülke arasında milyoner oranında en büyük artış Türkiye'de yaşanacak. Türkiye, Rusya ve İsveç, bu dönemde milyoner sayısında en büyük artışı gösterecek ülkeler olarak öne çıkıyor.

ASI'nin 'Milyoner Takibi Raporu'na göre, Türkiye, nakit, hisse senedi, emlak ve özel emeklilik fonları gibi varlık sınıflarında ve 1 milyon doların üzerinde net servete sahip kişi oranında yüzde 34'lük bir artışla Avrupa'nın en iyi performansını sergileyecek. Türkiye, 2022 ve 2023 yıllarında, yetişkin başına servette yüzde 157'lik şaşırtıcı bir büyüme ile dikkat çekiyor. Bu oran, Katar ve Rusya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir artış olarak kaydedildi.

Türkiye'nin bu başarısının ardında, enflasyonun etkisi büyük bir rol oynuyor. Yüksek enflasyon (yüzde 72) Türk vatandaşlarının satın alma güçlerini olumsuz etkilerken, enflasyonun ev gibi varlıkların değerini artırması, servet artışına katkı sağladı. Bu durum, Türkiye'nin servet büyümesinde belirleyici bir faktör oldu.

Ukrayna'da devam eden savaş ve ekonomik yaptırımlarına rağmen, Rusya da kıtada en büyük ikinci milyoner oranını yüzde 23'lük artışla yaratacağı tahmin ediliyor.

En Düşük Performans Gösteren Ülkeler

Araştırmaya göre, İngiltere ve Hollanda, milyoner sayısında azalma beklenen ülkeler arasında yer alıyor. İngiltere'nin milyoner sayısının 2028 yılına kadar yüzde 20 oranında azalması öngörülürken, Hollanda'nın ise yüzde 5 oranında bir kayıp yaşayacağı tahmin ediliyor. İngiltere'deki milyoner kaybı, yüksek vergiler ve servet sahiplerini desteklemekte isteksiz olan kültürel faktörlere bağlanıyor.

Buna karşın, Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın güçlü ekonomilerine sahip ülkelerde de artış öngörülüyor ancak bu ülkeler sıralamanın alt basamaklarında kalacak. Almanya'nın milyoner sayısının yüzde 15, Fransa'nın ise yüzde 14 artması bekleniyor. Yunanistan ise sadece yüzde 2'lik bir artışla listenin en alt sıralarında yer alacak.

 

Bakmadan Geçme