Türkiye'nin Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmaları hız kazandı
**Türkiye, stratejik insan kaynakları planlamasını hızlandırıyor** Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin 2024 sonunda üst gelir grubu ülkeler arasına girme hedefi doğrultusunda stratejik insan kaynağı planlaması çalışmalarını hızlandırdı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin 2024 sonu itibarıyla üst gelir grubu ülkeler arasına girmesi hedefi doğrultusunda Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmalarını hızlandırdı.
Ofis tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğüne uygun ve rekabet edebilir bir insan kaynağı planlaması için önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda, 2023 yılında başlatılan Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmaları hızlandırılarak piyasanın ihtiyaç duyduğu mesleki eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirecek projelere ağırlık verildi.
Planlama çalışmalarında, Mesleki Eğitimden İstihdama Geçiş (MEİS) başlığı altında bir eylem planı hazırlanarak Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) toplantılarına dahil edildi. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, TOBB, TÜSİAD ve TİM gibi 20'den fazla paydaşın katılımıyla oluşturulan bu çalışma grubunda, üç yıl süresince uygulanacak stratejiler belirlendi.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Türkiye'de nitelikli insan kaynağının artırılmasına yönelik şeffaf ve veriye dayalı projeler yürüttüklerini belirtti. Bu projeler sayesinde genç işsizliğin 2019'da %28,5 seviyesinden 2023'te %18,2'ye düştüğünü ve bu iyileşmenin önemli bir kısmının uygulanan objektif araçlardan kaynaklandığını vurguladı. Bu sonuçlar Türkiye'nin genç istihdamında Avrupa Birliği ortalamasını yakalamasını sağladı.
Ayrıca Türkiye'nin yüksek katma değerli sektörlere yönelmesi ve bu alanda rekabet edebilirliği artırması, ülkenin uluslararası alanda üst gelir grubu ekonomileri arasında yer almasına katkı sağlayacak. Bu planlama, Türkiye’nin "Yeni Yüzyılın Yetenek Üssü" haline gelmesinde kritik bir rol oynayacak.