Türkiye tek haneli enflasyonu ne zaman görecek?

Ekonomistler, 2025'te tek haneli enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığına dikkati çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024 itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 51,97, aylık enflasyon ise yüzde 2,47 oldu. Bu oranlar, geçen yılın aynı dönemine göre bir düşüşü işaret etse de, yıllık ortalamalar açısından artış devam ediyor. Ağustos 2023'te yıllık enflasyon yüzde 61,78, aylık enflasyon ise yüzde 9,09 ile rekor seviyelerdeydi.

Enflasyon Tahminleri ve Merkez Bankası Hedefleri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ağustos ayında aylık enflasyonun yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 olarak gerçekleştiğini belirtti. Şimşek, yıl sonunda enflasyonun "tahmin aralığında" gerçekleşmesini öngördüklerini ifade etti. Merkez Bankası'nın Mayıs ayında güncellediği enflasyon tahmini ise yüzde 36'dan yüzde 38'e çıkarılmıştı; tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları ise yüzde 34 ve 42 olarak belirlenmişti.

Ekonomistlerin Görüşleri

Ekonomist Güldem Atabay, 2025 sonunda yüzde 30 enflasyon oranının daha gerçekçi olduğunu belirtti. Atabay, "Reformlar yapılmadan tek haneli enflasyonun imkansız olduğunu" ifade ederek, enflasyon hedeflerinin ulaşılabilir olmadığını vurguladı. Atabay, asgari ücretin Temmuz ayında artış görmemesinin, düşük ve orta gelir grubundaki vatandaşların kemer sıkmasına neden olduğunu ve bu durumun 2025'te daha da zorlayıcı olacağını belirtti. Ayrıca, mevcut ekonomik politikaların kalıcı bir enflasyon düşüşü sağlamayabileceğine dikkat çekti.

Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Bolgün de, Merkez Bankası'nın yüzde 14 enflasyon hedefinin gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi. Bolgün, "Ağustos ayında enflasyonun yüksek kalmasına neden olan etkenler arasında enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar var. Kur artışlarının da etkisiyle, Merkez Bankası'nın beklediği hedeflerin tutması zor görünüyor" dedi.

Asgari Ücret ve Yaşam Standartları

Asgari ücret yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 32 değer kaybetti. Ocak ayında 17 bin 2 lira olan asgari ücret, Temmuz ayında zam yapılmaması sonucu eridi. Şu anda asgari ücretin Ocak ayındaki satın alma gücünü koruyabilmesi için 22 bin 442 lira olması gerekiyor. ENAG'ın hesaplamalarına göre, asgari ücretin aynı seviyede kalabilmesi için bu rakam 25 bin 994 lira olarak belirlenmiş durumda.

Sonuç olarak, hem resmi tahminler hem de bağımsız ekonomistlerin görüşleri, Türkiye'nin 2025 yılında tek haneli enflasyonu görmesinin olası görünmediğini ortaya koyuyor. Ekonomik reformların eksikliği ve mevcut ekonomik politikaların etkileri, bu hedeflerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor.

Bakmadan Geçme