TUSAŞ saldırısı 2 ay önce istihbar edilmiş
Ankara'daki TUSAŞ terör saldırısının istihbarat bilgisinin iki ay önce alındığı iddiaları, güvenlik zaafiyetlerini gündeme getirirken, yetkililerin sorumluluğu ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dair soruları artırıyor.
Ankara'da Kahramankazan'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısının arka planında dikkat çeken bir istihbarat iddiası gündeme geldi. Gazeteci Tolga Şardan, saldırının istihbarat bilgisinin tam iki ay önce, 17 Ağustos’ta emniyet ve jandarmaya bildirildiğini öne sürdü. Şardan, bu durumun “gerekli istihbarat alınamadı” mazeretine sığınma şansını ortadan kaldırdığını vurguladı.
Saldırının Gölgesinde Kalan İstihbarat Bilgileri
Saldırıda 5 kişinin şehit olduğu, 22 kişinin de yaralandığı kaydedildi. PKK tarafından üstlenilen saldırının ardından gelen bu yeni bilgiler, istihbarat birimlerinin ortak yürüttüğü bir operasyonda yakalanan PKK'lıdan elde edilen verilerin, bölgedeki jandarma komutanlıklarına iletildiğini ortaya koyuyor. Şardan, hem Van’a konuşlu Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın hem de Şırnak’taki il jandarma komutanlığının bu gelişmelerden kısa sürede haberdar edildiğini belirtti.
“İstihbarat bilgisi, geçen ağustosun ortasında, tam tarih vermek gerekirse; 17 Ağustos’ta elde edildi,” diyen Şardan, “Gerek Van’a konuşlu Jandarma Asayiş Komutanlığı, gerekse Şırnak’taki İl Jandarma Komutanlığı, kısa sürede gelişmelerden haberdar edildi. Tabii aynı bilgiler, Ankara’ya da ulaştırıldı. MİT’in ulaştığı veriler, İçişleri Bakanlığı’nın çatısı altındaki Emniyet ve Jandarma’ya gönderildi. Şimdi; bu aşamada artık kimsenin ‘gerekli istihbarat alınamadı’ mazeretine sığınma şansı kalmadı maalesef,” şeklinde konuştu.
İki Ayda Ne Yapıldı?
İstihbarat bilgisinin elde edilmesi ile eylemin gerçekleştirilmesi arasında yaklaşık iki ay bulunduğunu belirten Şardan, bu süre zarfında neler yapıldığının sorgulanması gerektiğini vurguladı. “İster istemez, ‘İki ayda ne yapıldı?’ sorusu akıllara geliyor kuşkusuz. Sorunun yanıtını adli yönden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, idari yönden ise İçişleri Bakanlığı verecek,” diyen gazeteci, asıl muhatabın Jandarma Genel Komutanlığı merkezi yönetimi olduğunu ifade etti.
Şardan, “Elde edilen ciddi istihbarata karşı yapılması gerekenler, Jandarma’nın sorumluluğunda. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı’dan itibaren görev alan istihbarat, terörle mücadele ve asayiş birimlerinden sorumlu komutanlar ile alt kadrolarının soruşturmaya alınması şart,” şeklinde konuştu.
Denetim Eksiklikleri
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın da dolaylı sorumluluğu bulunduğunu belirten Şardan, “Aktaş’ın her şeyden önce denetim görevini yeteri kadar yerine getirmediğini söylemek mümkün,” dedi. Şırnak’ta elde edilen önemli istihbarata karşı eylemin nasıl gerçekleştirildiği ve bu eyleme nasıl izin verildiği sorularının basitçe geçiştirilemeyecek bir durum olduğunu ifade etti.