• Haberler
  • Tutar Sitesi'nde asli kusurlulara tahliye: 25 günde serbest bırakıldılar

Tutar Sitesi'nde asli kusurlulara tahliye: 25 günde serbest bırakıldılar

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkılan Adana'nın Çukurova'daki 64 kişinin hayatını kaybettiği Tutar Yapı Sitesi C blok davasında, 25 gün önce tutuklanan B.B ve O.B., yeniden tahliye edildi.

Adana’nın Çukurova ilçesinde depremde yıkılan ve 64 kişinin hayatını kaybettiği Tutar Yapı Sitesi C blok davasında, 25 gün önce tutuklanan B.B ve O.B., yeniden tahliye edildi. Kayıp yakınları ve avukatlar, karara tepki gösterdi.

Cumhuriyet gazetesinden Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından dosyaya eklenen yeni raporda, zemin ve birinci katta ağır tadilat yaptıkları tespit edildiği için asli kusurlu bulunan ve 13 Haziran’da tutuklanan B.B ve O.B., Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: 

"Çukurova Üniversitesi bilirkişi raporunda şüphelilere açıkça kusur atfedilmediği, Karadeniz Teknik Üniversitesi raporunda da açıkça şüpheliler B.B. ve O.B.'nin binada kolon kesme ve esaslı bir şekilde tadilat yaptığına dair tespitin bulunmadığı, ancak tadilat yapan kişiler hakkında genel bir değerlendirme yapıldığı belirtilmiştir. Ayrıca B.B.’nin dosya içerisinde belgelendirilen sağlık sorunlarının bulunduğu, şüphelinin kronik viral hepatit B rahatsızlığının olduğu, şüphelilerin sabit ikametgah sahibi olduğu, tutuklulukta geçen süre, kaçacağı veya delilleri karartacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, tutuklamadan beklenen amaca adli kontrol tedbirleri ile ulaşılabileceği ve dosya içerisinde kuvvetli suç şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle tahliye talebi kabul edilmiştir."

Kayıp Yakınları ve Avukatların Tepkisi

Tahliye kararına, kayıp yakınları ve dava avukatları büyük tepki gösterdi. Kayıp yakını ve dava avukatı Mehtap Akyüz Özcan, "Kararı öğrendiğimizden beri elimiz ayağımız titriyor" dedi ve ekledi: "64 kişinin ölümüne sebep oldukları rapor ile sabit olan şüpheliler hakkında tahliye kararı verilmesi ne hukuken ne vicdanen kabul edilebilir değildir. Söyleyecek söz bulamıyorum, yazıklar olsun. Bu kişilerin kaçması için zemin mi hazırlanıyor?" 

Daha Kaç Katil Kaçmalı?

Kayıp yakını ve dava avukatı Gülsüm Özdoğru ise şunları söyledi:

*64 insanın ölümünden şüpheliler ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliye edildi! Bunlar için de kuvvetli suç şüphesi lazım. Madem kuvvetli suç şüphesi var, o zaman neden tutuklama değil? Daha kaç katilin kaçması lazım, bu adli kontrollerin yeterli olmadığını anlamamız için? Etrafımızdaki herkes, ‘Ne bekliyordun, belliydi böyle olacağı’ diyor. Adalete güven ülkemde tam da bu kadar. Keşke şaşırtsaydı bu defa! Diğer deprem dosyalarında -yakalanabilen- katil zanlıları tutuklu yargılanırken O.B. ve B.B.’nin ayrıcalığı ne?"

"Yazıklar Olsun*

Kayıp yakınları ve avukatlar, tahliye kararını kabul etmediklerini ve karara itiraz edeceklerini belirttiler. Avukat Özdoğru, "64 kişinin ölümüne sebep olan şüphelilerin serbest bırakılması kabul edilemez. Bu kararı veren Adana 4. Sulh Ceza Hakimliği ve Çukurova Üniversitesi bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize tekrar tekrar 6 Şubat'ı yaşatıyorlar. Allah hepsinin belasını versin" dedi.

 

Bakmadan Geçme