• Haberler
  • Memur
  • Örneklerle sınavsız işe alım ve görevde yükselmelerde yaşanan etik ihlaller

Örneklerle sınavsız işe alım ve görevde yükselmelerde yaşanan etik ihlaller

MEMUR5.COM editörü, üç örnek üzerinden kamu kurumlarına sınavsız işe alım ve görevde yükselmelerde yaşanan etik ihlalleri açıklamaya çalıştı. Bu örneklerin kamu kurumlarında sıklıkla yaşandığını da kayda geçmek gerekli.

Örnek 1- Üst düzey kamu görevlisi uzun süre iş bulamayan kızının sınavsız işe alımların mümkün olduğu bir kamu kurumunda işe başlamasını sağlamıştır. Daha önce sınavsız işe alımlarda hangi yöntemlerin kullanıldığını açıklamıştık. Üst düzey kadrolarda görev yapan kamu görevlileri görevleri gereğince birçok kurumla irtibatta bulunmaktadır. Bu nedenle de bal tutan parmağını yalar ilkesi gereğince kamu kurumlarının imkanlarını da tanıdık bildikleri için kullanılmaktadır.

Örnek 2- Bir belediye başkanı kamuoyundan çekindiği için kendi akrabasını özel kalem müdürü olarak başkanlık yaptığı belediyeye istisnai kadrodan memur yapamaz. Ancak, başka bir belediye başkanından rica ederek istisnai kadrodan memur olarak atamasını ister. Eğer arzu ederse kendisinin de belediye başkanının bir akrabasını istisnai kadrodan memur olarak atayabileceğini söyler. Böylece her iki belediye başkanı da yakınlarını kamuoyu baskısını bertaraf ederek etik dışı bir davranışla memur yapmayı becerirler.

Örnek 3- Bir üst düzey kamu görevlisi yıllardır birlikte çalıştığı sekreterinin çalışmalarından memnun kaldığı için onu taltif etmek ister. Personel birim sorumlusunu çağırır ve ne yapılabileceğini sorar. Efendim yeter ki siz isteyin görevde yükselme kapsamında olmayan bir göreve atarız yine sizin makamınızda aynı görevini yapar. Eyvallah çekilerek sekreterin bir daire başkanı kadrosuna ataması sağlanır ve yıllardır hizmetinin karşılığı da böylece ödenmiş olur. Bu uygulamaların yaygınlığı karşısında  kariyer liyakat ilkesi ise kulaklarda ninniden öte geçmez. Hayatında hiçbir sınava girmeden tepe noktalarda gezinen birçok kişiyi görünce işte tam da bunu demek istiyoruz diyesimiz geliyor.

Bu örnekler nasıl da tanıdık geliyor değil mi?

Bakmadan Geçme