• Haberler
  • Memur
  • Üniversitelerdeki usulsüzlükler ve mali sorunlar Sayıştay raporlarında

Üniversitelerdeki usulsüzlükler ve mali sorunlar Sayıştay raporlarında

Sayıştay'ın 2023 mali raporları, Ankara'daki üniversitelerdeki usulsüzlükleri ve mali eksiklikleri gün yüzüne çıkardı.

Sayıştay’ın üniversitelerin 2023 mali işlerine yönelik hazırladığı raporlar yayımlandı. Raporlarda, üniversitelerde meydana gelen usulsüzlükler tek tek sıralandı. Cumhuriyet gazetesi, Ankara’daki üniversitelere dair bu raporları detaylı bir şekilde inceleyerek dikkat çekici bulgulara ulaştı.

İşletmeler Ruhsatsız Çalıştırıldı

Ankara Üniversitesi’ne ilişkin Sayıştay raporunda, üniversite tarafından kiraya verilen işletmelerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği vurgulandı. Raporda, “İhaleyi kazanan ticari işletmelerin işletme ruhsatlarını almalarının sağlanması, ruhsat alamamaları durumunda kira sözleşmelerinde belirtilen cezai müeyyidelerin uygulanması ve sürecin hassasiyetle takip edilmesi gerekmektedir” denildi.

90 Milyon TL’lik Eksiklik

Hacettepe Üniversitesi’ne yönelik raporda ise, taşınmazların bakım ve onarımına yönelik değer artırıcı harcamaların, ilgili varlıkların değerine eklenmediği tespit edildi. 2023 yılında varlığın değerini artıran 90 milyon 98 bin TL’lik harcamanın doğrudan giderleştirildiği kaydedildi. Ayrıca, üniversitenin 2022’de de benzer bir hatayı tekrarladığı, 2023’te ise bu duruma ilişkin herhangi bir düzeltici işlem yapılmadığı belirtildi.

Döner Sermayede 1 Milyar TL Zarar

Sayıştay’ın Gazi Üniversitesi’ndeki denetimlerinde, döner sermaye işletmesinin 2023’te toplam 1 milyar 767 milyon 240 bin TL gelir elde ederken, 2 milyar 816 milyon 794 bin TL gider kaydettiği saptandı. Bu durumun neticesinde, döner sermaye işletmesinin toplam 1 milyar 49 milyon 554 bin TL zarar ettiği belirtildi. Raporda, üniversiteye tahsisli Hazine taşınmazlarının kiralanmasında rekabet ilkesinin sağlanmadığı ve ihalelere tek bir firmanın davet edildiği kaydedildi.

KİK’den İzin Almadan Milyonlar Harcanmış

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin raporunda ise üniversitenin kantin, kafeterya gibi taşınmazlarının yasaya aykırı bir şekilde pazarlık usulü ile ihale edildiği ifade edildi. “Doğrudan temin ve pazarlık usulü” için belirlenen limitlerin aşıldığı, ancak Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) izin alınmadan 21 milyon 466 bin TL harcandığı tespit edildi.

Boş Kadrolar Dikkati Çekti

Raporlarda üniversitelerdeki boş akademik kadro sayıları da dikkat çekti. Ankara Üniversitesi’nde 5 bin 283 akademik kadronun 1,637’sinin, Hacettepe Üniversitesi’nin 4 bin 975 kişilik kadrosunun 1,323’ünün ve Gazi Üniversitesi’nin 4 bin 370 kişilik kadrosunun 1,208’inin boş olduğu kaydedildi.

Bu bulgular, üniversitelerin mali yönetimindeki sorunların ve usulsüzlüklerin ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu. Kamuoyunda bu konudaki tartışmaların artması bekleniyor.

Bakmadan Geçme