Üniversitelilerin bildiri dağıtması, eylem yapması AYM'ye göre suç kapsamında değil

Anayasa Mahkemesi, Üniversitelerdeki öğrencilerin 'Yükseköğretim kurumu içinde izinsiz olarak bildiri dağıtması, afiş veya pankart asmaları' ile 'Yükseköğretim kurumuna ait kapalı veya açık alanlarda yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemeleri' gibi eylemleri suç kapsamına alan hükümleri iptal etti.

  • 329

Anayasa Mahkemesi, Üniversitelerdeki öğrencilerin "Yükseköğretim kurumu içinde izinsiz olarak bildiri dağıtması, afiş veya pankart asmaları" ile "Yükseköğretim kurumuna ait kapalı veya açık alanlarda yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemeleri" gibi eylemleri suç kapsamına alan hükümleri iptal etti. Karar, AYM'nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu'ndaki bu iki hükmü değerlendirdiği bir dava sonucunda alındı.

İptal kararı, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç'un da aralarında bulunduğu 132 milletvekilinin açtığı iptal davasının sonucunda verildi.

AYM'nin incelemesi sonucunda yayımlanan kararla, YÖK Kanunu'ndaki söz konusu disiplin cezalarının Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ederek bunların iptal edildi.

Bakmadan Geçme