Ünlü kadınlara özel soyadı kolaylığı

AK Parti, evlenen kadınların soyadı kullanımına yönelik yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Tanınmış kadınlar, sadece kendi soyadlarını kullanabilecek.

AK Parti kurmayları, kadınların evlendikten sonra soyadı kullanımıyla ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) "eşitlik ilkesine aykırı" bulduğu ve iptal ettiği mevcut Medeni Kanun hükmü sonrası, tanınmış kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmelerine olanak tanıyan bir formül geliştirilmesi gündemde.

Anayasa Mahkemesi, geçen yıl evlenen kadının sadece kocasının soyadını kullanmasını zorunlu kılan Medeni Kanun hükmünü iptal etmiş ve kadının bekârlık soyadını da kullanabilmesine olanak tanıyan bir karar almıştı. AYM, bu iptal kararının ardından, Meclis’e yeni bir düzenleme yapması için 9 aylık süre vermişti. Ancak, bu süre 28 Ocak 2024’te doldu ve AK Parti, konuyu yeniden gündemine alarak 9. Yargı Paketi’ne ekledi. Bu yeni düzenleme, AYM’nin iptal kararı doğrultusunda yapılmadığı için yeniden değerlendirilmek üzere geri döndü.

Yeni düzenlemede, Medeni Kanun’un “Kadın evlenmekle erkeğin soyadını alır” hükmünde bir değişiklik yapılması planlanmıyor. Ancak, sanatçı, siyasetçi veya toplum tarafından tanınan kadınlar, "Ben kamuoyunda bu isim ve soyadımla tanınıyorum" diyerek sadece kendi soyadlarını kullanma hakkına sahip olabilecekler.

AK Parti kurmayları, düzenlemenin detayları hakkında bilgi vererek, genelde kadınların eşinin soyadını kullanmak istediğini, bunun da çocukları ve aile birliğini ön planda tutmalarından kaynaklandığını belirtti. Ancak, belirli kriterlere sahip kadınlara, kendi soyadlarını kullanabilme esnekliği tanınacağını ifade ettiler. Şu an için, 847 kadının yalnızca kendi soyadını kullanmaya devam ettiği, 918 bin kadının ise hem kendi hem de eşinin soyadını birlikte kullandığı kaydedildi.

Düzenlemenin yeni yasama yılında Genel Kurul’da görüşülmesi ve onaylanması bekleniyor.

Bakmadan Geçme