• Haberler
  • Memur
  • Üst kademe kamu yöneticileri atama usullerinde değişiklik yapıldı

Üst kademe kamu yöneticileri atama usullerinde değişiklik yapıldı

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 162 numaralı Kararname ile üst kademe kamu yöneticilerinin atama usullerinde bazı değişiklikler yapıldı. Bazı hukuk müşavirliği müşavirlik unvanları yeniden düzenlenirken belirli pozisyonlar da yürürlükten kaldırıldı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan 162 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile üst kademe kamu yöneticileri ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki atama usullerinde bazı değişiklikler yapıldı. 30 Ağustos 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 31 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalı kararname, kamu yönetiminde etkinlik ve verimliliği artırmayı amaçlayan bir dizi yeniliği içeriyor.

Üst Kademe Kamu Yöneticileri İle Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 1. maddesiyle, 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi yeniden düzenlendi. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere artık yalnızca Cumhurbaşkanı kararıyla atama yapılabilecek. Bu değişiklik, atama süreçlerinde daha merkezi ve hızlı bir yaklaşım benimsenmesini öngörüyor.

Kararnamenin 2. maddesiyle, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile aynı maddenin dördüncü, beşinci ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırıldı. Bu fıkraların kaldırılması, atama süreçlerinde esneklik sağlanması ve bürokratik işlemlerin sadeleştirilmesi amacıyla yapıldı. Böylece, özellikle belirli pozisyonlar için atama süreci daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

    3.    madde ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (II) sayılı cetvelde yer alan bazı unvanlar üzerinde değişiklikler içeriyor. Bu kapsamda, “I. Hukuk Müşavirleri (Bakanlık Bağlı, İlgili, İlişkili Kuruluşlar)” unvanı, “Cumhurbaşkanlığına ve Bakanlıklara Bağlı ve İlgili Kuruluşların I. Hukuk Müşavirleri (Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hariç)” olarak değiştirildi. Ayrıca, cetvelde yer alan “Spor Müşavirleri” unvanı ise tamamen yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenlemeler, kurumlar arasındaki görev ve yetki dağılımını daha net bir şekilde belirlemeyi ve atama süreçlerinde yaşanabilecek olası karışıklıkları önlemeyi hedefliyor.

Kararnamenin 4. maddesi, bu düzenlemelerin yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtirken, 5. madde ise Kararname hükümlerinin Cumhurbaşkanı tarafından yürütüleceğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan bu yeni düzenlemelerin, kamu yönetiminde daha etkin bir işleyiş sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üst kademe yöneticilerin atama süreçlerinde merkezi yönetimin rolünün artırılması, devletin kritik pozisyonlarında görev alacak kişilerin belirlenmesinde hızlı ve etkin kararlar alınmasına olanak tanıyacak. Ayrıca bazı unvanların kaldırılması ya da yeniden düzenlenmesiyle, kurumlar arasındaki görev dağılımının daha net bir şekilde yapılması ve bu sayede atama süreçlerinin sadeleştirilmesi amaçlanıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

ÜST KADEME KAMU YÖNETİCİLERİ İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ATAMA USÛLLERİNE DAİR CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

Kararname Numarası: 162

MADDE 1-3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere Cumhurbaşkanı kararıyla atama yapılır.”

MADDE 2-3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile aynı maddenin dördüncü, beşinci ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3-3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (II) sayılı Cetvelde yer alan “I. HUKUK MÜŞAVİRLERİ (BAKANLIK BAĞLI, İLGİLİ, İLİŞKİLİ KURULUŞLAR)” satırı “CUMHURBAŞKANLIĞINA VE BAKANLIKLARA BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLARIN I. HUKUK MÜŞAVİRLERİ (KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ HARİÇ)” şeklinde değiştirilmiş ve aynı Cetvelde yer alan “SPOR MÜŞAVİRLERİ” satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4-Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5-Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

30 Ağustos 2024

Recep Tayyip ERDOĞAN  
CUMHURBAŞKANI

 

Bakmadan Geçme