Üstün Ergüder ilk seçilmiş rektörü olduğu Boğaziçi Üniversitesine alınmadı

Boğaziçi Üniversitesi'nde seçimle göreve gelmiş ilk rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder, okula alınmadı. Bu durum, üniversite camiasında ve geniş kitlelerde büyük tepkilere neden oldu. Yeni rektör ise 'yanlış anlama' açıklaması yaptı.

  • 145

Boğaziçi Üniversitesi'nde seçimle göreve gelmiş ilk rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder, okula alınmadı. Bu durum, akademik camia, siyaset arenası ve geniş kitlelerde büyük tepkilere neden olurken yeni rektör "yanlış anlama" açıklaması yaptı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne atadığı rektörün ardından okulda yaşanan gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde ilk defa seçimle göreve gelen rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder'in okula alınmaması, üniversite gelenekleri ve akademik özgürlükler konusunda yeni bir tartışma başlattı.

1969-2000 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Ergüder 1992-2000 yıllarında üniversitenin rektörlük koltuğunda oturdu. Prof. Dr. Üstün Ergüder, 1992-2000 yılları arasında da rektörlük görevini yürütmüş ve toplamda 50 yılını Boğaziçi Üniversitesi'ne adamış bir akademisyendir. Durum, Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapmış olan diğer akademisyenler tarafından da büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Prof. Dr. Mine Eder, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ergüder'in durumunu şu şekilde duyurdu: “Az önce 1992-2000 yılları arasında yaptığı rektörlük de dahil 50 yılını Boğaziçi Üniversitesine vermiş Üstün Ergüder hocamızın kampüse alınmadığını öğrendim. Yazıklar olsun! Bilmeyenler için, kendisi Boğaziçi’nin ilk seçilmiş rektörüdür. Ve herkesin fotoğrafını çektiği kampüsün ana yeşil meydanının ismi Üstün Ergüder Meydanı'dır.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunlrı kaydetti:

 "Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk seçilmiş rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder'in uzun yıllar görev yaptığı üniversitesine bugün alınmadığını öğrendim. Bu karar, Boğaziçi Üniversitesi geleneklerine, akademinin, bilimin ve üniversitenin ruhuna aykırıdır. Üniversite Rektörlüğüne sirayet eden bu işgüzarlık son bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yeni rektör "yanlış anlaşılma" açıklaması yaptı

Ergüder, üniversitenin ilk seçilmiş rektörüydü. Konuyla ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci; "yanlış anlaşılma" olduğunu ileri sürdü.

Naci İnci şunları kaydetti:

"Eski rektörümüz ve değerli meslektaşım Üstün Ergüder’in üniversitemiz kampüsüne girişinin kısıtlanması söz konusu değildir. Bu sabah bir yanlış anlama nedeniyle kampüs girişinde yaşanan talihsiz olayın ardından kendisi ile görüşerek durumu açıkladım. Kendisi de anlayışla karşıladı. Basit bir yanlış anlamadan farklı anlamlar çıkarılması doğru değildir."
 

 

Bakmadan Geçme