• Haberler
  • Memur
  • UYAP dünyaya örnek gösterilecek bir proje haline geldi

UYAP dünyaya örnek gösterilecek bir proje haline geldi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargıda dijital dönüşümün önemine vurgu yaparak, Ulusal Yargı Ağı Sistemi'nin (UYAP) dünya çapında örnek gösterilecek bir proje olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargıda dijital dönüşümün önemine vurgu yaparak, Ulusal Yargı Ağı Sistemi'nin (UYAP) dünya çapında örnek gösterilecek bir proje olduğunu belirtti. Bakan Tunç, UYAP'ın etkinliğinin, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yazılımlarla sürekli artırıldığını söyledi.

UYAP'ın Başarıları ve Gelişimi


2000 yılında hayata geçirilen UYAP, bugün 2,1 milyon aboneye sahip olup, 54 kurumla 175 entegrasyonu ve e-Devlet üzerinde 28 alanda hizmet vermektedir. Bakan Tunç, UYAP'ın yargıda yapay zekanın uygulanması noktasında da çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. UYAP'ın vatandaş, avukat, arabulucu, uzlaştırmacı, bilirkişi, kurum ve e-Satış portallarında hizmet verdiğini belirten Bakan Tunç, bu uygulamaların yargı süreçlerini kısaltarak adalete erişimi kolaylaştırdığını vurguladı. 

Aktif Kullanım ve Alternatif Çözüm Yolları


Bakan Tunç, UYAP portallarının yoğun şekilde kullanıldığını ve alternatif çözüm yolları olan uzlaştırma ve arabuluculuk portallarının da çok aktif olduğunu belirtti. Uzlaştırma portalında 378 bin, arabuluculuk portalında ise 329 bin kullanıcı olduğunu ifade eden Tunç, e-Satış portalının kullanıcı sayısının 22 milyonu geçtiğini kaydetti. Ayrıca, Türkiye Adalet Akademisi'nin Uzaktan Eğitim Portalı da UYAP ortamına aktarılarak, 64 mesleki ve kişisel eğitimin yer aldığı portalda 3 milyon 610 bin kullanıcıya eğitim atandığını söyledi.

Avukat Portalı ve Diğer Uygulamalar


Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Avukat Portalı'nın 10 Ekim 2008'den bu yana 180 bin 619 avukat tarafından kullanıldığı belirtildi. Avukatların adli işlemlerini kolaylıkla takip edebilmeleri ve duruşma ile keşiflere daha kolay katılabilmeleri amacıyla geliştirilen CELSE Mobil Uygulaması, 71 bin 137 kullanıcıya ulaşmıştır.

Vatandaş Portalı ve E-Adalet Mobil Uygulaması


Vatandaş Portalı, hizmete başladığından bu yana 19 milyon 884 bin vatandaş tarafından kullanılmış olup, 2024 yılı 1 Ocak-14 Haziran tarihleri arasında 7 milyon 717 bin 392 vatandaş tarafından tercih edilmiştir. Ayrıca, e-Adalet Vatandaş Mobil Uygulaması, vatandaşların dava dosyalarını takip edebilmeleri amacıyla kullanıma sunulmuştur.

UYAP Mevzuat Mobil Uygulaması


UYAP Mevzuat mobil uygulaması, hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarının mevzuat ve yüksek yargı kararlarına ulaşabilmesine olanak tanımaktadır. İnternet üzerinden ücretsiz şekilde kullanılabilen ve tüm vatandaşların erişimine açık olan uygulama, 67 bin 769 kez indirilmiştir.

 

Bakmadan Geçme