Vakıf kurup devlet üniversitesini hortumlamışlar

Sayıştay raporlarına göre, İzmir Demokrasi Üniversitesi sempozyumlardan elde edilen katılım ücretlerini usulsüz olarak vakıf ve kişisel hesaplara aktardı.

İzmir Demokrasi Üniversitesi, 2021 ve 2023 Sayıştay raporlarında usulsüzlüklerle gündeme geldi.

Halk Tv'nin haberine göre, raporlarda, üniversite tarafından düzenlenen sempozyumlar için alınan katılım ücretleri, üniversitenin resmi hesapları yerine, 2017 yılında yasadışı şekilde kurulan İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ve bazı kamu personelinin şahsi hesaplarına yatırıldığı aktarıldı. 2023 raporunda ise, vakıf kurulumunun 5072 sayılı Kanun'a aykırı olduğu belirtildi. Bu kanun, kamu kurumlarının adını kullanarak vakıf ve derneklerin bağış toplamasını yasaklıyor.

Usulsüz yollarla vakıf kuruldu

Sayıştay denetçileri, üniversitenin kamu kaynaklarını kullanarak topladığı katılım ücretlerinin kamu geliri niteliğinde olduğunu ve resmi hesaplar dışında tahsil edilmesinin mevzuata aykırı olduğunu tespit etti. Üniversite yetkilileri tarafından verilen cevaplar ise bu mevzuat ihlallerini açıklamakta yetersiz kaldı. 2023 raporunda, üniversitenin etkinliklerde vakıf adı kullanarak gelir toplamasının durdurulması ve tüm gelirlerin üniversite tarafından resmi hesaplara yatırılması gerektiği ifade edildi.

Rektörün siyasi kimliği dikkati çekiyor

Vakıf, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ve bazı iş insanları tarafından kuruldu. Tunçsiper'in 2011 yılında AK Parti milletvekili aday adayı olduğu ve 2017'de rektör olarak atandığı kaydedildi.

Bakmadan Geçme