• Haberler
  • İşçi
  • Van'da belediyelerden kovulan 21 işçi için işe iade kararı

Van'da belediyelerden kovulan 21 işçi için işe iade kararı

Kovulan işçiler, hukuk mücadelesini kazanarak mahkeme tarafından işe iade hakkı kazandı.

Van Büyükşehir ve Tuşba belediyelerinde işten çıkarılan işçilerin açtıkları davalar sonuçlanmaya başladı. Van 5. İş Mahkemesi, iş feshinin geçersiz olduğuna hükmederek, 21 işçinin işe iade edilmesi gerektiğine karar verdi. HAK-İŞ Van İl Başkanı Fatih Akdeniz, İpekyolu Belediyesi önünde işçilerin kurduğu çadırda bir açıklama yaparak sürecin detaylarını anlattı.

Akdeniz, işçilerin yaklaşık dört ay önce işten çıkarıldığını ve ailelerinin bu süreçte büyük mağduriyet yaşadığını belirtti. İşçilerin hukuk mücadelesinin olumlu sonuçlanmaya başladığını ifade eden Akdeniz, “Bu karar, diğer davalar için de emsal teşkil edecek. İşçilerin mücadelesi devam ediyor. Mevcut çalışan arkadaşlarımız baskılarla karşı karşıya. Hak ettikleri ücretleri alamıyorlar, zor şartlar altında çalışıyorlar. Özellikle işten çıkarılan işçiler, çocuklarına okul malzemesi dahi alamayacak durumda. Belediye başkanları halkın sorunlarına çözüm bulmalı” dedi.

Sendika avukatı Osman Sarı ise hukuki sürecin sonuçlarına değinerek, Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BELVAN şirketinde 18, Tuşba Belediyesi’nde ise 3 işçinin işe iadesi yönünde karar çıktığını aktardı. Mahkemenin fesihlerin geçersiz olduğuna karar verdiğini belirten Sarı, “Mahkeme davacıların işe iadesi ve tazminat haklarını kazanmasına hükmetti. Bu karar, haksız işten çıkarmaların kanıtı niteliğinde” dedi.

Davayı kazanan işçilerden Ömer Aslan da haklı mücadelelerinin sonuç verdiğini vurgulayarak, “Mahkemeyi kazandık. Diğer arkadaşlarımız da davalarını kazanacaklar. Direnişimizle büyük bir dayanışma örneği sergiledik” şeklinde konuştu. 

Böylelikle işten çıkarılan işçilerin hukuk mücadelesiyle elde ettikleri başarı, diğer davalar için de bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme