• Haberler
  • Aktüel
  • ..Ve cezasızlık algısı çözülüyor, magandaya asla af yok

..Ve cezasızlık algısı çözülüyor, magandaya asla af yok

Kamuoyunda infiale yol açan suçlarda cezaların alt sınırının yükseltilmesi hedefleniyor.

AK Parti kadroları ve Adalet Bakanlığı bürokratları, cezasızlık algısını ortadan kaldırmak amacıyla yargı paketini hazırlıyor. Kamuoyunda infiale yol açan suçlarda cezaların alt sınırının yükseltilmesi hedefleniyor.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, iktidar partisi ve Adalet Bakanlığı, toplumda yaygın olan cezasızlık algısını giderme amacıyla yürüttükleri yargı paketi çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan etki analizleriyle, özellikle infial yaratan suçlarda ceza alt sınırlarının yükseltilmesi gündeme geldi. Bu kapsamda, trafikte ya da sokakta yaşanan maganda saldırıları gibi suçlarda, ceza alt sınırlarının artırılması planlanıyor. Şu anki yasal düzenlemelere göre, organ zafiyetine neden olmayan yaralamalar 1 yıl hapisle cezalandırılabiliyor, ancak bu kişiler tutuklanmadığı gibi cezaevine de girmiyor. Nitelikli hırsızlıkta da ceza alt sınırı 2 yıl olarak belirlenmiş durumda.

Bu tür suçların toplumda büyük tepki çekmesi nedeniyle ceza alt sınırlarının yeniden düzenlenmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca, ceza alt ve üst sınırları arasındaki farkın daraltılması, hâkimlerin takdir yetkisini sınırlayarak suçluların daha fazla ve daha uzun süre hapis yatmalarını sağlayacak.


AK Parti, Meclis tatile girmeden önce TBMM Başkanlığı'na sunulan yargı paketinden çıkarılan maddeleri içeren yeni bir teklif hazırladı. 22 maddelik paket, bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Pakette, boşanmanın reddinden sonra ortak hayat kuramayan çiftlerin yeniden dava açması için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indiriliyor. Ayrıca, noterlerin hafta sonu çalışması ve yargılama süreleri gibi düzenlemeler de yer alıyor. Cezasızlık algısını ortadan kaldıran bu düzenlemenin ise ayrı bir teklif olarak Meclis gündemine taşınması planlanıyor.

Bakmadan Geçme