..Ve nereden buldun yasası yolda

Maliye Bakanlığı, gelirini düşük gösterip lüks harcamalarda bulunan mükellefleri hedef alan yeni düzenlemesiyle vergi denetimlerini sıkılaştırıyor.

Maliye Bakanlığı, lüks yaşam tarzı ile beyan edilen gelirler arasındaki dengesizlikleri tespit ederek, yeni bir düzenleme için adım attı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, taslak kapsamında, gelirini düşük gösterip lüks harcamalarıyla dikkat çeken mükelleflerden "Özel Gider (Harcama) Bildirimi" istenecek. Bu bildirimde bulunmayan ve harcamalarının kaynağını izah edemeyenler vergiye tabi tutulacak. Taslak, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Erdoğan Süzer'in Sözcü gazetesindeki haberine göre, düzenleme ile birlikte mükelleflerin harcamaları ile gelirleri arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olduğunda vergi incelemesi başlatılacak ve izah edilemeyen farklar arızi kazanç olarak kabul edilip vergilendirilecek. ABD, İtalya ve Batı Avustralya'da benzer uygulamalar incelenerek hazırlanan taslak, mali suçlarla mücadele birimlerinin de dikkatini çekecek.

Yeni düzenleme ile birlikte mükellefler için "mükellef hesap kartı" oluşturulacak ve 2024 yılı kazançları için 1 Ocak 2025 tarihinde uygulanmaya başlanacak. Maliye'nin radarına giren mükellefler, lüks gayrimenkul ve taşıt alımları, yüksek kira ve aidat ödemeleri ile pahalı eğitim harcamaları gibi konularda gelir-gider dengesi sorgulanacak.

Bakmadan Geçme