• Haberler
  • Memur
  • Vekillerin ölüm yardımı artarken asgari ücretlilerin ölüm yardımı yerinde saydı

Vekillerin ölüm yardımı artarken asgari ücretlilerin ölüm yardımı yerinde saydı

Milletvekillerinin ve memurların yakınlarına yapılan ölüm yardımı artırılırken, sigortalıların yakınlarına yapılan ölüm yardımı tutarında herhangi bir artış yapılmadı. SGK, 2024 yılı cenaze ödeneğini belirledi ancak asgari ücretlilerin yakınlarına ödenen yardımda bir değişiklik olmadı.

Milletvekilleri ve memurların yakınlarına yapılan ölüm yardımı tutarı artarken, sigortalıların yakınlarına yapılan cenaze yardımı artış göstermedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen 2024 yılı cenaze ödeneği, 3.385 TL olarak açıklanırken, bu tutar sadece yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırıldı ve asgari ücretle bağlantılı olarak yeniden gözden geçirilmedi.

5510 sayılı Kanun'un 37'nci maddesine göre, sigortalıların ölümünde hak sahiplerine ödenen cenaze ödeneği, Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre artırılarak belirleniyor. Ancak bu yıl için belirlenen 3.385 TL'lik cenaze ödeneği, yılda bir kez belirleniyor ve maaş katsayısındaki veya asgari ücretteki artışlardan etkilenmiyor. 2023 yılı TÜFE oranı %64,77 olarak açıklanmış olmasına rağmen, cenaze ödeneğinde bu artışa göre herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Öte yandan, 5434 sayılı Kanun kapsamında olan emekliler için ölüm yardımı, emeklinin bir aylık maaş tutarı kadar belirleniyor ve her emekli için farklılık gösteriyor. Bu durum, ölüm yardımı ödeneğinin adil olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açıyor. Her sigortalının yakınlarına farklı tutarlarda cenaze yardımı yapılırken, mevcut mevzuat bu durumun düzeltilmesine yönelik bir adım atılmasını sağlamıyor. Bu durumun adil olup olmadığı ise kamuoyunun takdirine bırakıldı.

Bakmadan Geçme