• Haberler
  • Memur
  • Vergi cezası olanlara yüzde 75 indirim fırsatı

Vergi cezası olanlara yüzde 75 indirim fırsatı

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında yüzde 75 indirim uygulaması getirdi. 2024 yılı için 23 bin lirayı aşmayan cezalar indirimden yararlanabilecek.

Son yıllarda azalan vergi tahsilatları nedeniyle, mükelleflere kesilen vergi cezalarına yönelik düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflerin vergi cezalarını yargı yoluna gitmeden çözebilmelerini sağlamak amacıyla “Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü” yayımladı. Broşürde, 2024 yılında 23 bin lirayı aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranının yüzde 75 olarak uygulanacağı belirtildi.

İndirim Oranı

* Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilecek.
* 2024 yılı için 23 bin lirayı aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim oranı yüzde 75 olarak belirlendi.

Hangi Cezalar Kapsamda?

İndirim uygulaması, aşağıdaki ceza türlerini kapsamaktadır:

* Vergi ziyaı cezası
* Usulsüzlük cezası
* Özel usulsüzlük cezası (Vergi Usul Kanunu'nun 153/A maddesinin üçüncü ve müteakip fıkraları uyarınca istenilen teminatın süresinde verilmemesi nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezaları hariç)

Kimler Yararlanabilir?

Cezalarda indirim uygulamasından, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları faydalanabilir.

Yararlanma Şartları

İndirimden yararlanmak için aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir:

* İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvuru yapılması.
* İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan cezanın, vadesinde veya 6183 sayılı Kanun kapsamında teminat gösterilerek vadesinin bitiminden itibaren 3 ay içinde ödenmesi.
* İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması.

Başvuru Süreci

Mükellefler, indirim talep dilekçelerini ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine veya Dijital Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi) üzerinden elektronik ortamda yapabilirler. Dijital uygulamalar için kullanıcı bilgileri ile giriş yapılarak işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Davadan Vazgeçenlere İndirim

Eğer mükellef, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliği üzerine dava açmışsa ancak otuz günlük başvuru süresi dolmadan ve vergi mahkemesi karar vermeden önce davadan vazgeçerse, cezalarda indirimden yararlanması mümkün olacaktır. 

Bu düzenleme, mükelleflere önemli bir fırsat sunarak, vergi cezalarının azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Vergi cezalarındaki bu indirim uygulaması, vatandaşların vergi yükünü hafifletmek ve düzenli bir ödeme alışkanlığı oluşturmak amacıyla hayata geçiriliyor.

Bakmadan Geçme