• Haberler
  • Emekli
  • Vergi Paketi komisyonda kabul edildi... İşte detaylar

Vergi Paketi komisyonda kabul edildi... İşte detaylar

Vergide adalet ve etkinliği artırma iddiası taşıyan yasa teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Düzenleme, "Vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlama" iddiası taşıyor.

Aynı pakette yer alan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı da 12 bin 500 liraya yükseltildi. Torba teklife, sendikalı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme de ilave edildi. Düzenleme yasalaştığında memurlar 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak.

En düşük emekliği aylığı 12 bin 500 lira

Yeni yasa teklifiyle en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 emekli yararlanacak. Düzenleme ayrıca kayıt dışı faaliyetlerle mücadeleyi güçlendirecek ve artırımlı cezalar uygulanacak. Buna göre, 4 binden fazla vergi denetmeni yıl boyunca sahada görev yapacak.

Kayıt dışı faaliyetlerle mücadele

Düzenleme ile kayıt dışı faaliyetlerle mücadele güçlendirilecek ve artırımlı cezalar uygulanacak. Başkasına ait IBAN ya da POS cihazını kullananlara caydırıcı para cezaları kesilecek.

Yurt dışına çıkış harcı yükseliyor

Yasa teklifiyle yurt dışına çıkış harcı 500 lira olacak ve bu miktar her yıl değerleme oranına göre artacak. Teklif ayrıca asgari kurumlar vergisini de güncelleyecek. Yurt içi asgari kurumlar vergisi yüzde 10 olarak alınacak. Uluslararası şirketlerden Türkiye’den elde ettiği kardan yüzde 15 vergi tahsil edilecek.

Memura toplu iş sözleşmesi yeniden gündemde

Torba teklife, sendikalı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme de ilave edildi. Düzenleme yasalaştığında memurlar 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak.

Konuya ilişkin düzenleme şöyle:

"Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık veya ücretleri ile birlikte aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz."

Bakmadan Geçme