Vergi paketine engelliler de tepkili

Engelli dernekleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından sunulan vergi paketinin 18. maddesine tepki gösterdi engellilere sağlanan KDV istisnasının kaldırılmasının yaşam kalitelerini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

20 Ağustos 2024 tarihinde engelli dernekleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan vergi paketinin 18. maddesine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Vergi paketinde, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanunu kapsamında engellilere tanınan KDV istisnasının kaldırılması öngörülüyor. Engelli dernekleri, bu değişikliğin engellilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini ve engellilere sağlanan muafiyetlerin kaldırılmasının sosyal adaletsizliğe yol açacağını belirtti.

Vergi paketinin 18. maddesi, engelli istisnaları kapsamında olan ürünlerin büyük çoğunluğunun yurt dışından ithal edildiğini ve bu ürünlerdeki KDV istisnasının kaldırılmasının, engellilerin ekonomik yükünü artıracağını vurguladı. Konu uzmanları, lüks ithal araçlara tanınan engelli indiriminin kötüye kullanıldığına dikkat çekerek, bu durumun ciddi suistimallere yol açtığını ifade etti.

Engelli dernekleri, vergi paketinin sadece mevcut istisna ve muafiyetleri kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda engellilerin araçlarına uygulanan ÖTV istisnasının mirasçılara intikal etmesi durumunda araçtan daha değerli mal varlığı bulunmayan mirasçılar için ÖTV'nin ödenmemesi gerektiğini talep ediyor. Engelliler, bu değişikliklerin sosyal eşitsizliği daha da derinleştireceğini ve hali hazırda zor durumda olan bireylerin yaşam koşullarını daha da zorlaştıracağını belirterek, tepkilerini dile getirdi.

Bakmadan Geçme