• Haberler
  • Vergi ve ücretlendirme sisteminde daha adil bir sisteme geçilmeli

Vergi ve ücretlendirme sisteminde daha adil bir sisteme geçilmeli

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, hayat şartlarının giderek zorlaştığını ifade etti. Gök, işçilerin, emeklilerin ve özellikle dar gelirlilerin enflasyonu çok daha derinden hissettiğini belirtti.

Şeker-İş Sendikası tarafından bu sene 9’uncusu düzenlenen Medya Buluşması’nda konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, hayat şartlarının giderek zorlaştığını ifade etti. Gök, işçilerin, emeklilerin ve özellikle dar gelirlilerin enflasyonu çok daha derinden hissettiğini söyledi.

Gök, “Ülkemizin bir asgari ücret ülkesi kavramından sıyrılarak insani değerler açısından sürdürülebilir yaşam ücreti yörüngesine oturtulmasının toplumsal barışın tesisi açısından da büyük önem arz edeceğine inanıyoruz” dedi. 

Hayat şartlarının zorlaştığına dikkat çeken Gök, “İşçiler, emekliler, özellikle dar gelirliler enflasyonu çok daha şiddetli hissetmektedirler. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar ekseninde başta asgari ücret olmak üzere tüm genel ücretlerde ve özellikle vergi sisteminde birtakım tıkanıklıklar sebebi ile adeta bir çölleşme iklimine girilmiştir” ifadelerini kullandı.

'Herkesin kazancına göre vergi anlayışı getirilmelidir'

Vergi anlayışında yeni düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çeken Gök, “En başta ülkemizde mevcut vergi sisteminin ağırlık merkezinin, gelire göre dengeye oturtulması gerekmektedir. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok, kısaca herkesin kazancına göre vergi anlayışı getirilmelidir” diye konuştu.

Asgari Ücret Komisyonu’na ilişkin konuşan Gök, Türk-İş’in masada çalışanların lehine çalışmalar yaptığını belirterek, “Belki Türk-İş şerh koyup masadan kalkacak ama bu şerh yeterli olmuyor. Türkiye’nin asgari ücret gerçeği var. Geçinme endeksinde düşüş, gelir dağılımında bir bozulma var. Bunları göz önüne alarak vergi sisteminde, ücretlendirme sisteminde de adil bir sisteme geçilmeli. Komisyonun kıstaslarını belirlemek gerekiyor. Sadece ücretlere verilen artışların enflasyonu azalttığı sözünün gerçek olduğunu düşünmüyorum. O yüzden kıstasların ortaya konulması gerekli” ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme