- Haberler
- Yabancı akademisyenleri SDÜ değerlendirecek
Yabancı akademisyenleri SDÜ değerlendirecek
- Başbakanlık ve YÖK'ün kararıyla başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere yurt dışından gelen tüm akademisyenlerin oluşturacağı havuz sistemini değerlendirme yetkisi SDÜ'ye verildi - Proje kapsamında, 4 Nisan'da gazeteci, akademisyen ve alanında uzman katılımcıların yer alacağı panel düzenlenecek - SDÜ Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Songür: - 'YÖK, oluşturduğu mülteci akademisyenler havuzunun değerlendirilmesi misyonunu, altyapımızın hazır olması nedeniyle üniversitemize yükledi. Üniversitemiz, mülteci akademisyenlerin alanları ve yeterlilikleriyle ilgili değerlendirme yetkisini almış oldu'
ISPARTA (AA) - Başbakanlık ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) kararıyla başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere yurt dışından gelen akademisyenlerin oluşturacağı havuz sistemini değerlendirme yetkisi, Süleyman Demirel Üniversitesine (SDÜ) verildi.
SDÜ Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Songür, yaptığı yazılı açıklamada, sığınmacı meselesinin, sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu haline geldiğini belirtti.
Suriyeli sığınmacılar konusunda en büyük sorumluluğu Türkiye'nin aldığını vurgulayan Songür, "Tabii bu İslami ve insani anlamda devlet kurumlarımızın görevini yaptığı anlamına geliyor. Türkiye'deki mülteci kampları dünyanın diğer yerlerinde yok." ifadelerini kullandı.
SDÜ olarak üzerlerine düşeni yapmak için proje hazırladıklarını bildiren Songür, kamplarda bulunan ve şehirde yaşayan Suriyeli akademisyenleri belirlediklerini kaydetti. Songür, çalışmaları kapsamında 600'e yakın öz geçmişe ulaştıklarını, 30 akademisyeni buraya davet ettiklerini bildirdi.
Isparta'da bir haftaya yakın oryantasyon programı düzenlediklerine dikkati çeken Songür, şöyle devam etti:
"Bu doğrultuda Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği, kendi geliştirdiği projeyi YÖK'e verdi. YÖK, oluşturduğu mülteci akademisyenler havuzunun değerlendirilmesi misyonunu, altyapımızın hazır olması nedeniyle üniversitemize yükledi. Üniversitemiz, mülteci akademisyenlerin alanları ve yeterlilikleriyle ilgili değerlendirme yetkisini almış oldu. Oryantasyon eğitimleri üniversitemizde periyodik olarak devam edecektir ve havuzdaki akademisyenlerin yeterlilik değerlendirmesi yapıldıktan sonra YÖK tarafından ilgili üniversitelere dağıtımı sağlanacaktır."
- İki oturumla Suriye paneli
Proje kapsamında 4 Nisan Pazartesi günü SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde "Ülkemiz ve Bölgemiz Perspektifinden Mülteciler, Sosyal, Kültürel Ekonomik ve Akademik Boyut" adlı panel düzenleneceğini ifade eden Songür, panelin iki oturum halinde gerçekleştirileceğini kaydetti.
Songür, YÖK Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu moderatörlüğündeki panelin ilk oturumunda, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi Hacı Mahmut Arslan, SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Boynukalın'ın yer alacağını bildirdi.
Prof. Dr. Songür, kendi moderatörlüğündeki ikinci oturumda ise Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği temsilcisi Ali Güneş, TİKA Ürdün temsilcisi Mehmet Sıddık Yıldırım, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Dağ, İslam İşbirliği Teşkilatından İbrahim Altan, gazeteci Nasuhi Güngör, Yenişafak gazetesi yazarı Merve Şebnem Oruç'un konuşmacı olarak katılacağını belirtti.