• Haberler
  • İşçi
  • Yabancı işçilere asgari ücretin üstünde maaş verilebilecek

Yabancı işçilere asgari ücretin üstünde maaş verilebilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı işçi çalışma izni kriterlerini güncelledi yöneticilere asgari ücretin 5 katı, ustalara ise 2 katı maaş ödenebilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenler için yabancı işçi çalışma izni değerlendirme kriterlerinde önemli değişikliklere gitti. 1 Ekim 2024'ten itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, yabancı yöneticiler için asgari ücretin 5 katı, ustalar içinse 2 katı maaş ödenmesi kararlaştırıldı. Revize edilen düzenlemeler, birçok meslekte yabancı işçilere ödenecek en düşük ücretlerin düşürülmesini de kapsıyor.

Yeni düzenlemede, mali yeterlilik kriterleri ve Türk vatandaşı istihdamı şartları da gözden geçirildi. Örneğin, 50 milyon lira net satış tutarını aşan iş yerlerinde 5 yabancı işçiye kadar istihdam şartı aranmayacak. Ayrıca, bazı sektörlerde yabancı işçiler için mali yeterlilik ve istihdam koşulları esnetildi. Turizm sektörü, bilişim sektörü gibi uzmanlık gerektiren alanlarda istihdam edilecek yabancılar için de bazı kolaylıklar getirildi.

Yabancı işçilerin çalışma izni alabilmesi için belirli mali yeterlilik kriterleri ve en az 5 Türk vatandaşı çalıştırma zorunluluğu öne çıkıyor. Yeni düzenlemeler, özellikle küçük işletmeler ve nitelikli işgücü için daha esnek kriterler içeriyor.

Bakmadan Geçme