• Haberler
  • Aktüel
  • Yabancıların diş hekimi olamaması Anayasa'ya uygun bulundu

Yabancıların diş hekimi olamaması Anayasa'ya uygun bulundu

yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye'de diş hekimi olarak çalışma izni talebinin reddine ilişkin işlemin iptalini istemiyle açılan davada AYM, söz konusu düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de diş hekimi olarak çalışma izni talebinin reddine ilişkin işlemin iptalini istemiyle açılan davada, ilgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Kararda, yabancıların Türkiye’de tıp doktoru olarak çalışabilmesine karşın, diş hekimliği mesleğinde Türk olma ve Türkiye’deki diş hekimliği fakültelerinden mezun olma koşulunun aranmasının, sağlık sektöründeki farklılıklar nedeniyle yasal bir sınırlama olarak değerlendirildi.

AYM, sağlık alanındaki iş gücü düzenlemelerinin, Türkiye'nin ulusal ihtiyaçları doğrultusunda kanun koyucunun geniş takdir yetkisine tabi olduğunu belirtti. Mahkeme, diş hekimliği ve tıp alanlarının eğitim süreleri, uzmanlık alanları ve iş kapsamları açısından önemli farklılıklar taşıdığına dikkat çekerek, yabancı diş hekimlerinin çalışma koşullarının farklı olmasının eşitlik ilkesine aykırı olmadığını vurguladı.

Diş hekimliği mesleğinin Türkiye'de icra edilebilmesi için Türk olmak ve Türkiye'deki diş hekimliği fakültelerinden mezun olma şartının uygulanması gerektiğini belirten Mahkeme, yabancıların Türkiye’de diş hekimliği eğitimini Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) ile tamamladıktan sonra çalışma hakkına sahip olabileceklerini ifade etti.

Yüksek Mahkeme, itirazın reddine ve düzenlemenin Anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!