Yapay zekanın vurduğu ilk meslek hangisi oldu?

Yapay zekanın yazılım sektöründeki etkisiyle, dünya genelinde yazılım geliştirici pozisyonlarında sert bir istihdam düşüşü yaşanıyor.

 Son yılların popüler mesleklerinden yazılım geliştiriciliği, yapay zekanın etkisiyle zorlu bir döneme girdi. Covid-19 salgını döneminde büyük bir talep artışı yaşayan yazılım sektörü, salgının ardından istihdamda sert düşüşler yaşadı. 

Federal Reserve Bank of St. Louis ve İndeed'in verilerine göre, yazılım geliştirici iş ilanları Mart 2022'de zirveye ulaşırken, 2024 itibarıyla ciddi bir azalma gösterdi. Benzer bir trend, Almanya, Kanada, Fransa, İngiltere ve Avustralya gibi diğer ülkelerde de gözlemleniyor.

Yapay zeka sistemlerinin, özellikle temel ve orta düzeyde kodlama becerilerini üstlenebilmesi, yazılım mühendislerine olan ihtiyacı azaltıyor. İstanbul Medipol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Kemal Özdemir, bu durumun istihdamın azalmasına yol açtığını ancak yazılım mühendislerine olan ihtiyacın tamamen ortadan kalkmayacağını belirtiyor. Özdemir, yapay zekanın genel olarak tüm alanlarda istihdamı azaltabileceğini vurguluyor.

 

Bakmadan Geçme