• Haberler
  • Memur
  • Yargıtay üyeliği seçimlerinde kimlerin adı geçiyor?

Yargıtay üyeliği seçimlerinde kimlerin adı geçiyor?

Yargıtay'da boşalan 6 üyelik için kulislerde hangi isimlerin adları geçiyor? Cevabı haberimizde.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay'da boşalan 6 üyelik için yeni üye seçimleri yapmaya hazırlanıyor. Seçimlerin yaz kararnamesi öncesinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Peki kulislerde kimlerin adı geçiyor?

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre; HSK, Yargıtay'da emekliye ayrılan 12 üyenin yerine 6 yeni üye seçecek. Kulislerde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Altun, Adana Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, eski Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen, eski Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Kasım Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Üzeyir Karakülah ve Küçükçekmece Adalet Komisyonu Üyesi Ahmet Cahit İyilikli'nin isimleri geçiyor. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in de Yargıtay üyesi olarak atanabileceği belirtiliyor.


Atamalarda, CHP, MHP ve İYİ Parti'ye birer kontenjan verileceği konuşuluyor. Özellikle, Ankara Başsavcı Vekili Ahmet Altun'un MHP kontenjanından Yargıtay'a üye olarak atanabileceği ifade ediliyor. Altun, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında görevden alınan üç savcının yerine atanmıştı ve Kobani iddianamesini hazırlamıştı.


Şaban Yılmaz'ın Yargıtay'a atanması halinde, yerine İstanbul Başsavcısı olarak yeni bir isim görevlendirilecek. İstanbul Başsavcılığı için İstanbul Anadolu, Bakırköy, Bursa ve Diyarbakır Başsavcılarının isimleri geçiyor. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar'ın da başsavcılık istediği belirtiliyor.

HSK'nın yaz kararnamesiyle ilgili açıklamasının 14 Haziran'da yapılması bekleniyor. Bu kararname, hâkim ve savcıların atama taleplerinin görüşülmesini ve birçok başsavcılık, ağır ceza mahkemesi ve kritik savcılıklarda değişiklikler yaşanmasını kapsayacak.

Bakmadan Geçme