Yaşar Yakış son yolculuğuna uğurlandı

Vefat eden eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için TBMM'de tören düzenlendi.

Abdullah Gül'ün başbakanlığında kurulan ilk AK Parti hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yaşar Yakış son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye'nin eski Dışişleri Bakanı ve 22'nci, 23'üncü dönem Düzce Milletvekili Yaşar Yakış için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tören gerçekleştirildi. 86 yaşında hayatını kaybeden Yakış, uzun süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü özel bir hastanede 26 Haziran'da vefat etti.

TBMM'deki törene, Yakış'ın ailesi, yakınları ve Türk siyasetinin önde gelen isimleri katıldı. Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri ile eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Hikmet Çetin ile eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bulunmasına ve söz konusu saatte resmi bir programı gözükmemesine karşın törene katılmayı tercih etmedi.

Yaşar Yakış'ın Türk bayrağına sarılı naaşı, TBMM Şeref Kapısı önünde tören alanına getirilerek görevlilerin omuzlarında taşındı. Törende, Yakış'ın hayatı boyunca Türkiye'ye ve Türk diplomasisine yaptığı katkılar anıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve dua edildi.

Meclis'teki törenin ardından Yaşar Yakış'ın cenazesi, memleketi Düzce'nin Akçakoca ilçesine gönderilmek üzere hazırlandı. Cenaze, Akçakoca'da ikindi namazını müteakip Çuhallı Çarşı Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Osmaniye Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Öte yandan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Yakış için taziye mesajı yayımladığı, eski bakan için “Hakperestlikten ayrılmadı, şükranla yad ediyoruz.” ifadelerini kullandığı ileri sürüldü.

Düzce'de defnedilecek

Ankara'da vefat eden eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın cenazesi, bugün Akçakoca'da Çuhallı Çarşı Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Osmaniye Mezarlığı'nda defnedilecek.

Bakanlıktan taziye

Dışişleri Bakanlığı, Yakış'ın vefatı üzerine bir taziye mesajı yayımlayarak duygularını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "19 Kasım 2002 - 14 Mart 2003 tarihleri arasında görev yapmış olan eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve Dışişleri Bakanlığı camiasına başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

Yaşar Yakış kimdir?

Yaşar Yakış, Türk diplomat ve siyasetçi olarak tanınır. 1 Ağustos 1938'de Laz kökenli bir ailede Düzce'de doğan Yakış, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Diplomat olarak kariyerine başlayan Yakış, çeşitli görevlerde bulundu; Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosluğu, Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile NATO Daimi Temsilciliği gibi görevleri üstlendi.

1988'de Riyad Büyükelçiliği'ne atanan Yakış, sonrasında Kahire Büyükelçiliği ve Viyana'daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği görevlerini yürüttü. Dışişleri Bakanlığı'nda Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini de üstlendi.

Emekli olduktan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyelerinden biri oldu ve 2002 yılında Düzce Milletvekili seçildi. Aynı yıl, Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi ve bu görevi 2003 yılına kadar sürdürdü. Fransızca, İngilizce ve Arapça dillerine hakim olan Yakış'ın Orta Doğu ile ilgili yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca "Türkiye, Suriye ve Irak Arasında Su Sorunları" adlı kitabı da Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.

Yaşar Yakış, Suudi Arabistan hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı ile ödüllendirildi ve emeklilik sonrasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Politik kariyeri boyunca çeşitli dönemlerde siyasi görevler üstlenen Yakış, Türkiye'nin dış politikasında önemli bir rol oynadı.

Yakış, 27 Kasım 2015'te FETÖ'ye ait Zaman gazetesinde yazmaya başlaması üzerine kurucusu olduğu AK Parti'den 28 Mart 2016'da ihraç edildi.

Yaşar Yakış, 26 Haziran 2024 tarihinde Ankara'da vefat eti, 27 Haziran 2024'te son yolculuğuna uğurlandı.

Bakmadan Geçme