Yatan hastaya da istirahat raporu verilebilir mi?

Yatan hastalar için istirahat raporu almakta zorlananlar, Sağlık Bakanlığı'nın yeni talimatları doğrultusunda başhekimlik nezdinde başvuru yaparak çözüm arayabilecekleri bildirildi. Bu süreç, hastaların SGK rapor parası haklarını korumak adına önem taşıyor.

Yatan hastalar için istirahat raporu almakta zorlananlar, Sağlık Bakanlığı'nın yeni talimatları doğrultusunda başhekimlik nezdinde başvuru yaparak çözüm arayabilecekleri bildirildi.  Bu süreç, hastaların SGK rapor parası haklarını korumak adına önem taşıyor.

Konu Nuray F'nin şu sorusuyla gündeme geldi:

"Eşim dört aydan bu yana hastanede yatıyor, bilinci yerinde değil. Hastanede yattığı için işyeri aylığını ödemiyor. İşyerindekiler istirahat raporu alırsanız SGK rapor parası verir diyor, ama hastane istirahat raporu vermeyip durum bildirir rapor veriyor, taburcu olursa veya vefat ederse istirahat raporu verilir diyorlar, ne yapabilirim bir yol gösterir misiniz?"

Soruyu yanıtlayan Karar gazetesinden Eyüp Sabri Demirci, genelde, yatan hastalar için istirahat raporunun tedavi süreci sonunda taburcu olmaları veya vefat etmeleri halinde düzenlendiği bilgisini verdi.

Son bir yıl içinde en az 90 prim günü olan sigortalılara, raporlu oldukları süreler için SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Ancak bu ödemenin sağlanabilmesi için istirahat raporunun Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hekimler tarafından düzenlenmiş olması gerekmekiyor. Durum bildirir raporlar SGK tarafından kabul edilmediğinden dolayı rapor parası ödenmemekte.

Sağlık Bakanlığı'nın 13/10/2022 tarihli yazısına göre, yatarak tedavi süreci devam eden sigortalılar için istirahat raporunun tedavi gördükleri hastaneden talep üzerine düzenlenmesi gerekmekiyor Bu bağlamda Nuray F'nin eşinin hastanede yattığı süre boyunca rapor düzenlenmesini hastaneden talep etmesi gerekiyor. Eğer hastane bu konuda isteksiz davranıyorsa, durumu anlatan bir dilekçe ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurursa netice alabilir.

Ayrıca, yatan hastalar için düzenlenecek istirahat raporlarının tedavi süreci boyunca periyodik olarak güncellenmesi mümkün. Bu şekilde, raporların sürekli olarak güncellenmesi, SGK ödemelerinin aksamadan alınabilmesi için önem taşıyor.

Bakmadan Geçme