- Haberler
- Yayla evlerini eğitimli elemanlar yapacak
Yayla evlerini eğitimli elemanlar yapacak
- Trabzon'da yaylalardaki kötü yapılaşmanın önüne geçmek, doğaya ve yöre mimarisine uygun yapılar inşa etmek amacıyla proje hazırlandı - Of Ticaret ve Sanayi Odası yürütücülüğünde uygulanan proje kapsamında yayla ve köylere uygun ahşap yapı inşa edebilecek nitelikli elamanlar yetiştirilecek - Of TSO Başkanı Saral: - 'Yaylalarımızda adeta nostalji yaşatacak kütük evler inşa edilmesini istiyoruz. Daha güzel yayla ve mera oluşturma hedefimize ulaşabilmek için de doğaya uyumlu yapıları inşa edebilecek elemanlar yetiştireceğiz'
TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Trabzon'da yaylalardaki kötü yapılaşmanın önüne geçmek, doğaya ve yöre mimarisine uygun yapılar inşa etmek amacıyla hazırlanan proje kapsamında nitelikli elemanlar yetiştirilecek.
Of Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesinin ortaklığı ve bir orman ürünleri şirketinin iştiraki ile "Yayla ve Köylere Uygun Ahşap Yapıların İnşa, Bakım ve Onarım İşlemlerini Gerçekleştirebilecek Nitelikli Elemanların Yetiştirilmesi Projesi" hazırlandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile Türkiye İş Kurumunca uygulanan Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında hazırlanan 225 bin 497 avro bütçeli proje, 10 ay sürecek.
Orman ürünleri alanında eğitim verilen meslek liselerinden ya da meslek yüksekokullarından mezun işsiz 20 gence, hibe programı kapsamında Türkiye'de kabul edilen 58 çalışma arasındaki proje çerçevesinde uzmanlar tarafından teorik ve pratik bilgi aktarılacak.
- Yaylalarda görüntü kirliliği ortadan kalkacak
Of TSO Başkanı Erdal Saral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal güzelliklere sahip Karadeniz'in turizmde gelişmeye çok açık bir bölge olduğunu söyledi.
Trabzon'un çok sayıda yaylası bulunduğunu belirten Saral, yaylalarda inşa edilen yapıların doğaya ve yöre mimarisine uygun olmasının büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Saral, yaylaları ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin doğayla bütünleşmiş bir ortam bulmayı ve böyle bir mekanda zaman geçirmeyi hayal ettiklerini anlatarak, "Maalesef günümüzde bir çok yaylada ve meradaki betonarme yapıların görüntü kirliliği oluşturduğunu görüyoruz. Oda olarak, bu tür sorunların önüne geçmek amacıyla proje hazırladık." dedi.
Projenin temel hedefinin yayla ve meralarda görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Saral, "Yaylalarımızda adeta nostalji yaşatacak kütük evler inşa edilmesini istiyoruz. Daha güzel yayla ve mera oluşturma hedefimize ulaşabilmek için de doğaya uyumlu yapıları inşa edebilecek elemanlar yetiştireceğiz. Mesleki altyapısı olan işsiz gençlerimize, proje kapsamında eğitim verilecek." diye konuştu.
Erdal Saral, proje kapsamında yetişecek nitelikli ara elamanların inşa edecekleri doğaya uyumlu yapılar ile görüntü ve çevre kirliliğinin yok edileceğine dikkati çekerek, "Eğitimlere katılıp başarılı olan gençlerimize sertifika vereceğiz. Bu kişilerin daha sonra sektörde istihdamları sağlanacak. Aynı zamanda girişimcilik eğitimi de alacak bu gençler belki de kendi işlerini kurarak istihdama katkı sağlayacaklar." ifadesini kullandı.
Turizme, yöre kültürüne katkı sağlamak amacıyla hazırladıkları projeye oda olarak 24 bin avro katkı sağladıklarını belirten Saral, "Projenin 200 bin 692 avroluk bölümü ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile AB'nin fonlarından karşılandı. Toplam bütçesi 225 bin 497 avro olan projenin, 28 Şubat 2017'de sona ermesi planlanıyor." dedi.
Saral, hemşehrileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun bölgedeki turizm çalışmalarına büyük önem verdiğini anımsatarak, şöyle dedi:
"Sayın Bakanımız, katıldığı bir çalıştayda, '2016 yılında yaylalarda hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz' dedi. Biz artık yaylalarımızın bu kirliliğinin bitmesini istiyoruz. Bu proje de kirliliğin bitmesi adına atılmış önemli adımlardan biri. Bütün yörelerimizde çevreyi koruyan, görüntü kirliliği yaratmayan nitelikli evler yapmak için altyapı oluşturuyoruz. Biz bu anlamda ilk adımı attık inşallah Sayın Bakanımız Süleyman Soylu'nun, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle çok güzel şeyler olacağına inanıyorum."
Proje kapsamında eğitim alacak gençlerin köy ve yaylalardaki dayanıklı ahşap yapıların inşa, bakım ve onarımında işlemlerini gerçekleştirmek için aranan nitelikli elemanlar haline geleceklerini vurgulayan Saral, projenin aynı zamanda sivil toplum kuruluşları, üniversite ve sanayi iş birliği açısından da önemli olduğunu sözlerine ekledi.