Yaz saati uygulaması değişikliği gündemde yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tartışmalara konu olan yaz saati uygulamasının değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma olmadığını duyurdu.

  • 78

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tartışmalara konu olan yaz saati uygulamasının değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma olmadığını bildirdi.

 Bayraktar, mevcut yaz saati uygulamasının değiştirilmeyeceğini dile getirdi.

Bir milletvekilinin yaz saati uygulamasına dair yazılı soru önergesini cevaplayan Bayraktar şunları kaydetti:

“İTÜ'nün yaptığı analizler neticesinde, ülkemizin GMT+3 saat diliminde kalmasının, nüfusun daha uzun süre güneş ışığından faydalanmasına ve enerji verimliliğine önemli katkılar sunduğu belirlenmiştir. Yaz saati uygulaması ile karanlıkta geçen süre eski saat uygulamasına göre 64 saat azalmıştır.

Aynı analizler, saat değişikliklerinin getirdiği olumsuzlukların azaldığını göstermiştir. Bu verilere dayanarak sabit saat uygulamasına geçildi. Yaz saati uygulamasıyla, akşam mesai ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık saatlerin azaldığı, kışın gün ışığının daha etkin kullanıldığı ve enerji tasarrufunun arttığı gözlemlenmiştir.”

Uygulamada değişiklik yok

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının 2016 yılında başladığını hatırlatarak, "Ekim 2016 ile Ekim 2023 arasında yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu elde edildi. Bu tasarrufun parasal değeri meskenlerde üç zamanlı tarifede 15,48 milyar liraya denk gelmektedir. Bu olumlu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, mevcut yaz saati uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlık olarak herhangi bir çalışma yapmıyoruz." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme