• Haberler
  • Memur
  • Yazar, ansiklopedist, emekli bürokrat İhsan Işık vefat etti

Yazar, ansiklopedist, emekli bürokrat İhsan Işık vefat etti

Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'nin usta müellifi, biyografya.com'un baş mimarı, aynı zamanda şair, yazar, filolog ve emekli bürokrat İhsan Işık, yaşamını yitirdi.

Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'nin usta müellifi, biyografya.com'un baş mimarı, aynı zamanda şair, yazar, filolog ve emekli bürokrat İhsan Işık hayatını kaybetti. 

Işık'ın vefat haberini yakınları duyurdu.

İhsan Işık'ın cenazesi, 7 Nisan Pazar günü, Gebze Mehmet Akif Ersoy Camisi'nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Osman Yılmaz Mezarlığı'na defnedilecek.

 

İhsan Işık Kimdir?

Türkiye'nin tanınmış şair, yazar, filolog ve ansiklopedist İhsan Işık, 4 Mayıs 1952 tarihinde Diyarbakır'da dünyaya geldi. Eğitim hayatına Diyarbakır'da başlayan Işık, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Ayrıca 1970-1972 yılları arasında İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nde eğitim aldı ve lisans tezini "Necip Fazıl Kısakürek’in Oyunlarında Tipler" üzerine yazdı.

Edebiyat ve sanata olan ilgisi genç yaşlarda başlayan İhsan Işık, 1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Diyarbakır İmam Hatip Okulu adına "Özlem" adında aylık bir edebiyat ve sanat gazetesi çıkardı. 1970 yılında ise Diyarbakır'da "Türkiye Mukaddesatçı Gençlik Teşkilatı" adlı bir dernek kurarak kardeşlik kültürü temelli seminerler düzenledi ve 1974 yılında "Çile" adında aylık bir dergi çıkardı.

1976 yılında İstanbul'a taşınan Işık, çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. İstanbul'da basın danışmanlığı, yayıncılık, reklam ajansı yöneticiliği gibi çeşitli görevlerde bulundu. 1996 yılında Ankara'ya taşındıktan sonra Başbakanlık'ta danışmanlık ve Genel Müdür Yardımcılığı gibi önemli görevler üstlendi. 1997 yılında "Sokak Çocuklarına Şefkat Yılı"nın ilan edilmesinde öncülük etti.

İhsan Işık, Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi önemli kuruluşlarda aktif olarak yer aldı. 2018 yılından itibaren Gebze ilçesinde çalışmalarını sürdüren Işık, evli ve dört çocuk babasıydı. 4 torunu bulunan Işık, Türk edebiyat ve kültür dünyasında önemli izler bırakan bir isim olarak anılmaktadır.

 

İhsan Işık, Türk edebiyat ve kültür dünyasında önemli bir yere sahip olan bir yazardır. Yazı hayatına Diyarbakır yerel gazetelerinden Yeni Şark Postası, Mücadele ve Milli Hakimiyet ile İstanbul gazetelerinden Babıali’de Sabah'ta başlamıştır. İlk dönemlerinde arkadaşlarıyla çıkardığı Özlem gazetesiyle de edebiyat dünyasına adım atmıştır. 1971'den itibaren birçok dergi ve gazetede yazı ve şiirleriyle yer almıştır. Bu yayınlar arasında Tohum, Hilal, İslâm Medeniyeti, Pınar, Çile, Yeni Sanat, İslâm Ümmeti, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergileri ile Millî Gazete, Zaman, Akit, Yeni Dönem ve Yeni Şafak gibi önemli gazeteler bulunmaktadır.

Ayrıca Işık, Peygamberimizin Hayatı ve Dört Büyük Halife gibi eserlerini Almancaya, Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'ni ise İngilizceye çevirmiştir. Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk adlı şiiri iki farklı formda bestelenmiş ve birçok dilde çevirisi yapılmıştır. Sevgilim Uzaklarda adlı şiiri ünlü besteci Turhan Taşan tarafından bestelenmiş ve seslendirilmiştir.

Işık'ın en önemli çalışmalarından biri de 2006 yılında yayımladığı "Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi"dir. Bu 10 ciltlik eser, Türkiye tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı çalışma olarak kabul edilmektedir.

Gezileri ve katıldığı şuralarla da bilinen Işık, Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği etkinliklere katılmış, yurtiçi ve yurtdışında birçok konferans, panel ve açık oturuma konuşmacı olarak katılmıştır. Ayrıca çeşitli ödüllere layık görülmüştür; İLESAM Türk Dünyası Hizmet Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Özel Ödülü ve ESKADER tarafından Ansiklopedi dalında Yılın Yazarı ödülleri bunlardan bazılarıdır. Işık, yarım yüzyıla yakın süredir yazar biyografisi alanında çalışmalarını sürdürmüştür ve Türk edebiyatına büyük katkılar sağlamıştır.

İhsan Işık'ın zengin eser yelpazesi, şiirden deneme-incelemeye, monografiden biyografiye, ansiklopediden gezi yazılarına kadar geniş bir alana yayılmıştır. Şiir alanında "Eğilim Anıları", "Akrep ve Yelkovan", "Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk", "Kuğulu Park’taki Kuşlardan Biri" ve "Şiirler 1968-2008" gibi eserleri bulunmaktadır. Deneme ve inceleme türündeki çalışmaları arasında "Kültürümüzün Kimliği", "Sömürgeciliğin Çağdaş Boyutları", "Uluslararası Sorunlar / İslam Dünyası ve Türkiye", "Kültürümüz ve Kadınlar", "İki Yobaz" ve "Altmışında Rock Dinlemek" yer almaktadır.

Monografileri arasında "Peygamberimizin Hayatı", "Bediüzzaman Said Nursi ve Nurculuk", "Dört Büyük Halife" ve "Filit Girişen / Hayatı-Düşüncesi-Eserleri" gibi eserler dikkat çekerken, biyografi, sözlük, ansiklopedi türündeki çalışmaları arasında "Yazarlar Sözlüğü", "Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi", "Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi", "Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi" ve "Diyarbakır Ansiklopedisi" gibi kapsamlı eserler bulunmaktadır.

Gezi yazılarından çocuk romanlarına, Almanca ve İngilizce eserlerden antoloji ve ortak kitaplara kadar uzanan geniş bir yelpazede eserleri bulunan Işık, aynı zamanda çeşitli sempozyum kitaplarına bölüm yazarı olarak katkı sağlamıştır. Bu zengin eser yelpazesi, Işık'ın edebiyat, kültür ve düşünce dünyasına kattığı değerin bir göstergesidir.

Bakmadan Geçme