Abdullah BAYSAL

Toplumsal Sorunlara Matematik Penceresinden Farklı Bir Bakış

Abdullah BAYSAL

1- Üç boyut+zaman duası ile başlayalım.

Allahım! Önümüzden arkamızdan, sağımızdan solumuzdan, üstümüzden altımızdan gelecek felaketlerden sana sığınırız.

Bu duaya geliniz birde zaman boyutunu ilave edelim.

Allahım! Senden hem dünyada hem ahirette af ve afiyet dilerim.

Artık unutmazsınız. 3 boyut+zaman.

2- Liderlik yaptığın yerde koordinat merkezi senin dışında ise, yönetir gibi görünürsün ama aslında farkında olmadan yönetilirsin.

3- Paralel doğrular teoremi: Her noktadan 15 Temmuz benzeri dikine doğrular çizilebilir. Yani her an uyanık olmak lazım.

4- Logaritma Alma: Çok sayıdaki terör örgütü mensubunu öldürüp, dünyadan gelen tepkileri azaltmak için öldürülen terörist sayısının 10 tabanında logaritması alınarak kamuoyuna açıklama yapmak mümkündür. Mesela on tabanında logaritma 1000’in sayısal karşılığı 3’dir.

5- İki bilinmeyenli denklem çözmedeki "Yerine Koyma Metodu"= Örgütün içine onlardan gibi gözüken ama size çalışan adam yerleştirmek.

6- İki bilinmeyenli denklemi “Yok etme Metodu” ile çözmek: Terör örgütü mensuplarını birbirine kırdırma.

7- Türev Alma: Sayıca çok düşmanların hepsini bir anda yok etme imkânı olmazsa, düşmana gözdağı vermek için belli bir bölgedeki teröristler yok edilerek kısmi türev alınabilir.

8- Karmaşık Sayılar: Kaynanasıyla sorun yaşayan gelinlerin işine yarayabilecek güzel bir metot.

9- Trigonometri: Hayat boyu başınıza gelecek olaylara hangi açıdan yaklaşacağınızı gösteren bir metot.

10- İşçi ve Havuz Problemleri: Evdeki bütçe disiplinini sağlamada kullanılabilir.

11- Denklem Çözme: Hayatta karşınıza çıkacak türlü problemleri çözmede size yön gösterecek oldukça faydalı bir matematik konusudur.

12- Kesişim Kümesi: Karı ile kocayı birbirine bağlayan en önemli unsurlardan biri olan evlatların şekil üzerinde gösterilmesi.

13- Sıfır Sayısı: Ömrünüzü Allah’ın rızasına uygun geçirmedi iseniz, ahirette yapmış olduğunuz tüm amellerin toplamının çarpılacağı sayı.

Örnekler çoğaltılabilir.

Netice: Matematik her zaman lazım.

Okullarda sadece öğretmekle kalmayıp işi zevkli hale getirecek farklı metot ve yöntemlerle matematik hayatın her alanında kullanılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları