Av. Semih Gündüz

İsrail ilişkileri, muhafazakar basın ve müslümanlar

Av. Semih Gündüz

  • 4920

Muhafazakar gazetelere bakıyorum. İsrail'le anlaşma yapılmış, onlar cemaatin yahudi bağlantılarından ve İsrail yaklaşımından bahsediyor. Siz öyle yapmadınız mı diyor?

 

Cemaat adına gazete kalmadı, televizyon kalmadı. Bir iki küçük noktaları var basında, başka gazete ve kanalları kalmadı. Bunlar da toplumda etkili değil. İlgi çekmiyor. Buna rağmen, İsrail işini cemaat üzerinden çözmeye çalışmak doğru bir yol olarak görünmüyor. Samimiyet testi bu defa muhafazakar gazeteler için geçerli.

 

Milli Gazete gibi muhalefet eden, bu konuda tavrını değiştirmeyenler de var. Onların çizgisi belli. Bu konuda hadisenin fakında olmayan, olayın turnusol kağı niteliği taşıdığını göremeyen kesim muhafazakar basın. Ve diğer gazete ve televizyonlar.

 

İsrail meselesi önemli, çünkü, Türkiye'de islami kesimin, ortadoğunun ve diğer ülkelerde müslümanların önem verdiği bir konu. Pozitif siyasette reel olarak tam karşılığını almasa da islam toplumlarında bu konunun önemi var.

 

Bu islam toplumları açısından, İsrail'le anlaşma yapmak, ilişki kurmak olumlu karşılanacak bir husus değil. Dışişlerinin klasik bürokratları, bir dönem monşer denilerek ifade edilen çalışanları ve büyükelçileri açısından olağan bir durum, hatta gerekli. Ülkeyi yönetenler için de gerekli olarak görülüyor, sanırım. Ama, her şeyin bir kalbi yanı var, işte kalben kabul edilebilecek bir durum değil. Abdulhamid diyorsan, müslümanlar diyorsan, Selahaddin Eyyubi diyorsan nasıl kabul edebilirsin ki!

 

Bir diğer yandan, Süleyman Demirel'e ve bir çok eski siyasetçiye haksızlık edilmedi mi o zaman? Madem anlaşma yapılabiliyormuş, onlar geçmişte neden eleştirilmişti. Onlarınki yanlış bizimki doğru mu?

 

Mursi neden içeride o zaman? Bir çokları neden İsrail'le işbirliği yapmakla suçlanıyor? Geçmiş geçmişte mi kaldı? Bizim unuttuğumuz bir şeyler yok mu?

 

Dış ilişkilerde git geller mi yaşıyoruz? Bir gün söylediklerimiz, ileriki zamanda farklılık gösteriyor mu? Söylemler ve uygulamalar arasında uyum var mı?

 

Müslümanlar olarak, yaptıklarımızı yeniden düşünmeliyiz. Kötü bile olsalar, kötü durumda bile olsalar müslümanlar dururken, bizim hakkımzda hayırlı düşünmeyeceklerini bildiklerimizle işbirliğine gitmemeliyiz. İslam Birliği diyorsak, başkaları ile işbirliğine gitmemeliyiz.

 

Müslümanların yaşadıkları ülkelerden Mısır'ın, Suriye'nin ve daha bir çoğunun idarecileri suçlanabilir, eleştirilebilir, ancak, İsrail'in idarecileri daha mı iyidir?

 

Kardeşçe yaklaşıyoruz. Bu konu müslümanlar için önemlidir. Müslümanları birleştiren, aynı duyguları hissettiren bir yanı vardır. Onun için bir kez daha düşünülmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

 

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Yazarın Diğer Yazıları