• Haberler
  • Memur
  • Yemin töreninde kılıç çekip slogan atan teğmenler konusunda Adalet Bakanı'ından yeni açıklama

Yemin töreninde kılıç çekip slogan atan teğmenler konusunda Adalet Bakanı'ından yeni açıklama

Yılmaz Tunç, 'Kanunen yapılan yemin bellidir. Bu yemin edildikten sonra yürürlükten kaldırılan başka bir yeminin tekrar yapılması, askeri disiplin açısından sorun yaratır' dedi.

30 Ağustos 2024’teki Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde, teğmenlerin kılıç çekerek “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını atması büyük tartışmalara neden oldu. AK Parti çevrelerinde rahatsızlık yaratırken, teğmenlere MHP’den ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den destek geldi. Gazeteci Müyesser Yıldız, teğmenlerin sosyal medya paylaşımları nedeniyle idari tahkikata tabi tutulduğunu ileri sürdü ancak Milli Savunma Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Cumhur İttifakı’nın ilk tepkisi 4 Eylül’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, kılıçlı yeminin kanuni yeminin dışında olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise suskunluğunu tam 8 gün sonra, 7 Eylül’de bozdu. Erdoğan, ordu içinde istenmeyen kişileri temizleme çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye’nin ordusunu hedef alan her türlü girişime karşı sert bir tutum sergileneceğini açıkladı. Erdoğan, “Kılıçları kime çekiyorsunuz?” tepkisini göstererek Türkiye’nin ordusunu ve ulusal güvenliğini hedef alan her türlü girişime karşı sert bir tutum sergileneceğini belirtti. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan da yeni bir açıklama geldi. 

 

Yılmaz Tunç, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tunç, Kara Harp Okulu'ndaki diploma alma ve sancak devir teslim töreninde yaşanan kılıçlı yemin olayına dair açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları referans göstererek, "Kanunen yapılan yemin bellidir. Bu yemin edildikten sonra yürürlükten kaldırılan başka bir yeminin tekrar yapılması, askeri disiplin açısından sorun yaratır" dedi. Tunç, bu tür davranışların orduyu yıpratabileceğini ve askerleri rencide edebileceğini belirtti.

Tunç şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız bugün açık açık ifade etti. Kanunen yapılan yemin bellidir. Bu yemin edildikten, tören bittikten sonra yürürlükten kaldırılan yemin bir grup teğmen tarafından tekrar edilmiş. Bu da tabii kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Ordumuz peygamber ocağı, çok badirelerden geçti. O nedenle ordumuz bizim göz bebeğimiz. Orduyu yıpratacak, askerimizi rencide edecek bu tür tutum ve davranışların doğru olmadığını Sayın Cumhurbaşkanımız bugün de ifade ettiler. Eğer siz kanunda belli olan bir yemini, kanunen yapmak zorunda olduğunuz bir yemini yaptıktan sonra tekrar yürürlükten kalkmış olan başka bir yemini farklı bir gösteri halinde yapmaya kalkışırsanız bunun askeri disiplin açısından bir sorun olduğunu ben adli yıl resepsiyonunda da söylemiştim. Elbette ki bunun arka planının araştırılması ve soruşturulması konusundaki hassasiyetimizi de söyledik.

Sayın Cumhurbaşkanımız bugün ordunun yıpratılmaması ama bu tür disiplinsiz hareketlere de müsaade edilmeyeceğine yönelik açıklamalarını gerçekleştirdi. O minvalde gerekli incelemeler, soruşturmalar yapılır."

 

Bakmadan Geçme