• Haberler
  • Memur
  • Yeni adli yılda hangi kritik davalar görülecek?

Yeni adli yılda hangi kritik davalar görülecek?

2024-2025 adli yılı başlarken, Sinan Ateş cinayeti, Ayhan Bora Kaplan, Seçil Erzan ve Dilan Polat gibi dikkat çeken davalar yargının gündeminde yer alacak.

Yeni adli yıl, 2 Eylül 2024'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenecek törenle başlıyor. Tatilde olan yaklaşık 25 bin hâkim ve savcı yeniden göreve dönerken, yargının gündeminde önemli davalar yer alacak.

Sinan Ateş Cinayeti Davası


Ankara’da işlenen Sinan Ateş cinayeti, 2024-2025 adli yılının en çok konuşulacak davalarından biri. 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da öldürülen Sinan Ateş’in davası, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor. Duruşmalarda, sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınmasının ardından kararın 4 Ekim'de açıklanması bekleniyor. Bu davada 22 sanık yargılanırken, bir başka soruşturma ise Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve 17 şüpheliye yönelik olarak devam ediyor.

Ayhan Bora Kaplan Davası


Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Bora Kaplan’ın davası da dikkat çeken bir diğer dosya. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Kaplan ve 61 sanık yargılanıyor. 9 Eylül'de devam edecek olan davada, Kaplan'a iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 169 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Seçil Erzan Davası


İstanbul’da süren bir diğer önemli dava ise eski Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan’ın "Fatih Terim Fonu" adı altında dolandırıcılık yaptığı iddialarını içeriyor. 25 milyon 770 bin dolar ve 7 milyon 384 TL’lik dolandırıcılıkla suçlanan Erzan ve diğer sanıklar, 20 Eylül'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden hâkim karşısına çıkacak.

Dilan Polat Davası


İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı davada, Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 28 şüpheli "suç işlemek amacıyla örgüt kurma," "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" ve diğer suçlardan yargılanıyor. Dilan Polat’ın tutukluluğunun ardından tahliye edilmesiyle dikkat çeken bu davanın duruşması, 4 Eylül'de başlayacak.

Diğer Önemli Davalar


28 Şubat davası, Kemalettin Özdemir’in yargılandığı FETÖ davası, Necip Hablemitoğlu cinayeti ve Bartın Amasra maden faciasına ilişkin davalar da yeni adli yılda yargının önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından açılan davalar ve Anayasa Mahkemesi'nde devam eden HDP’nin kapatma davası gibi kritik dosyalar da yakından takip edilecek. 

Bu dönemde yargı, kamuoyunun yakından takip ettiği bu davalarda vereceği kararlarla önemli bir sınav verecek.

Bakmadan Geçme