• Haberler
  • Aktüel
  • Yeni anayasanın merkezinde seçkinler değil halk olacak

Yeni anayasanın merkezinde seçkinler değil halk olacak

Yeni anayasa çalışmalarında, halk odaklı bir düzenleme ile vesayetçi anlayışa son verilmesi hedefleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan yeni anayasa çalışmaları, halkın merkeze alındığı, vesayetçi anlayışın tasfiye edildiği bir düzenleme hedefiyle ikinci aşamaya geçiyor.

Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılan çalıştaylar ve MHP'nin hazırladığı 100 maddelik taslak, muhalefet ve toplumun farklı kesimlerinden gelen önerilerle harmanlanarak, yeni bir anayasa taslağı oluşturulacak. AK Parti, Ekim ayında yeni çalıştaylara başlayarak bu süreci hızlandırmayı planlıyor.

Yeni anayasa, vatandaş odaklı ve toplumun her kesimini kucaklayacak şekilde düzenlenecek. 1982 anayasasındaki darbeci izler silinerek, milli egemenlik ön planda tutulacak. Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) kaynaklanan yargı krizleri, özellikle Can Atalay ve Osman Kavala davalarında yaşanan krizler, yeni düzenlemelerle sona erdirilecek. Yargıçlar rejimi oluşturma girişimlerine karşı tedbirler alınarak, Yüce Divan kararlarına itiraz yolu açılacak. Halkın yasama süreçlerine katılımı artırılacak ve ifade özgürlüğü gibi temel haklar güvence altına alınacak.

Cumhur İttifakı, yeni anayasa değişiklikleri için TBMM'de 400 milletvekilinin desteğini arayacak. Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden kabul edilebilmesi için bu desteğe ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda, Cumhur İttifakı, muhalefet partileriyle uzlaşma arayışına girecek. Yeni anayasa ile Türkiye, çağın ihtiyaçlarına uygun, demokratik bir hukuk devleti yolunda önemli bir adım atmayı hedefliyor.

Bakmadan Geçme