- Haberler
- İşçi
- 'Yeni çalışma süreme ait kıdem tazminatı almayacağım' imzası atan EYT'liler kıdem tazminatı alabilir mi?
'Yeni çalışma süreme ait kıdem tazminatı almayacağım' imzası atan EYT'liler kıdem tazminatı alabilir mi?
EYT'liler emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde veya başka işyerlerinde çalışmaya devam ediyor. Ve bu kişilere birtakım sözleşmeler dayatılıyor. Bu konudaki en kritik sorunun cevabı haberimizde
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde veya başka işyerlerinde çalışmaya devam ediyor. Bazı işletmelerde emekli olup çalışmaya devam eden EYT'lilere çeşitli sözleşmeler dayatılabiliyor. İşçilere, "Yeni çalışma süreme ait kıdem tazminatı almayacağım" şeklinde sözleşmeler imzalatılıyor. Peki kıdem tazminatı hakkından feragat edilebilir mi? Feragatta bulunan işçi cayabilir mi? Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının sorularını yanıtladı.
Feragatta bulunan emekli EYT'li kıdem tazminatı alabilir mi?
Bir okur şu soruyu iletti: "Yabancı bir bankada 25 yıldır aralıksız çalışmaktayım. Geçen yıl mart sonunda EYT kapsamında emekli oldum. Emekli olduktan sonra aynı yerde çalışmaya devam edebilmemiz için kıdem tazminatını almama koşulu getirildi. Yeni bir sözleşme yapıldı ve 01.04.2023 tarihi sonrası için herhangi bir kıdem tazminatı alamayacağım şeklinde sözleşme imzalattılar. İçeride 23 yıl 7 aylık süre için kıdem tazminatı alacağım bulunuyor. Bu durumda emeklilik sonrası için kıdem tazminatı alabilir miyim?"
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında emekli olan 2,4 milyon kişinin yaklaşık 1 milyonu sigortalı çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Ahmet Kıvanç'ın soruya verdiği cevabın özeti şöyle...
Emekli olanlar, işten ayrıldıklarında kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Ancak, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin emekli oldukları tarihe kadar hak ettikleri kıdem tazminatları ödenmeli. Fakat bazı sözleşmelerde bu konuyla ilgili belirsizlikler bulunursa, ileride mağduriyetler yaşanabilir.
Son yıllarda Yargıtay'ın aldığı kararlara göre, işçi haklı bir neden olmaksızın işten ayrılırsa, emeklilik öncesi kıdem tazminatı, emekli olduğu tarihteki son ücret üzerinden hesaplanıyor. Ancak, bu tutara ödemenin yapıldığı tarihe kadar en yüksek mevduat faizi uygulanıyor ve emeklilik sonrası dönem için kıdem tazminatı ödenmiyor.
Emeklilik öncesi kıdem tazminatını almadan aynı işyerinde devam eden işçi, işveren tarafından işten çıkartılırsa, emeklilik öncesi ve sonrası döneme ait kıdem tazminatı son ücret üzerinden ödenmeli.
Dolayısıyla, işten haklı bir sebep olmaksızın ayrılan bir kişi, emeklilik öncesi kıdem tazminatını 2023 Mart ayı ücreti üzerinden alır ve bu tutara ödemenin yapıldığı tarihe kadar en yüksek mevduat faizi uygulanır. İşveren tarafından işten çıkartılan kişi ise emeklilik öncesi ve sonrası dönemin kıdem tazminatını da son ücret üzerinden alır. Ancak, eğer kişi, emeklilik sonrası dönem için kıdem tazminatı almayacağına dair bir taahhüt verirse, tazminat hakkını kaybeder. Bu durumda, kıdem tazminatı hakkından feragat, hata, hile veya ikrah sebebiyle geçersiz olduğunda ancak dava açıp kazanıldığında kıdem tazminatı alınabilir.
Emekli olup aynı işyerinde çalışan EYT’lilerin hak kaybı yaşamamaları için, emekli olunca mümkünse kıdem tazminatını almaları gerekiyor. Eğer bu mümkün değilse, sözleşmelerde kıdem tazminatının ileride işten ayrıldığı tarihteki son ücret üzerinden ödeneceği belirtilmelidir. Ancak, önceki veya sonraki dönemlere ait kıdem tazminatı hakkından feragat niteliğindeki sözleşmelerden kesinlikle uzak durulmalıdır.