• Haberler
  • Aktüel
  • Yenidoğan çetesi soruşturmasında 10 özel hastanenin ruhsatı iptal

Yenidoğan çetesi soruşturmasında 10 özel hastanenin ruhsatı iptal

Bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'daki 9 ve Tekirdağ'daki 1 özel hastanenin yönetimine ruhsat iptal kararı tebliğ edildi.

İstanbul'da bebek ölümlerine sebebiyet verdiği iddia edilen "Yenidoğan çetesi" soruşturmasında, 112 Acil Çağrı Merkezi ile ortak hareket eden kişilerin bebek acil hastalarını belirli özel hastanelere sevk ettiği ve haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle İstanbul'daki 9 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Ayrıca bu hastanelerden birinin şubesi olan Tekirdağ'daki 1 özel hastanenin de ruhsatı iptal edildi. Böylelikle toplam 10 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş oldu. Karar, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastane yönetimlerine tebliğ edilerek yürürlüğe girdi. Kapatılan sağlık tesisleri arasında AK Partili eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun hastanesi de var.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Teftiş Kurulu Başkanlığının 28 Eylül 2024 tarihli inceleme raporuna ve Bakanlık makamının 18 Eylül 2024 tarihli onayına dayanarak söz konusu hastanelerin faaliyetlerinin durdurulması talimatını verdi. İptal edilen hastanelerde tedavi gören mevcut hastalar nakledilecek, yeni hasta kabulü ise durdurulacak.

Ruhsatı iptal edilen hastaneler

Soruşturma kapsamında ruhsatları iptal edilen hastaneler şunlardır:  
1. Özel Avcılar Hospital  (Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi)
2. Özel TRG Hospitalist Hastanesi  
3. Özel Birinci Hastanesi  
4. Özel Güney Hastanesi  
5. Özel Bağcılar Medilife Hastanesi  
6. Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi  
7. Özel Reyap İstanbul Hastanesi  
8. Özel Şafak Hastanesi Bağcılar  
9. Özel Silivri Kolan Hospital

10.Özel Reyap Hastanesi (Tekirdağ Çorlu)

Tebliğ ve hastane kapatma süreci

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, polis eşliğinde hastanelere giderek ruhsat iptali kararını hastane yönetimlerine tebliğ etti. Kararın ardından bazı hastanelerin tabelaları sökülmeye başlandı ve hastanelerin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Hastaların kamu hastanelerine sevki için de çalışmalar başlatıldı. Yenidoğan ve durumu kritik olan hastalar öncelikli olarak ambulanslarla kamu hastanelerine taşındı. Bazı hasta yakınları ise hastalarını kendi imkanlarıyla evlerine götürdü.

Ruhsatları iptal edilen hastanelerde daha önce tedavi gören çocukların aileleri, hastane önlerinde toplanarak tepki gösterdi. Özel Avcılar Hospital'da torunu tedavi gören bir kadın, torununun hastanede durumunun kötüleştiğini ve eve götürdüklerinde iyileştiğini belirtti. Nazlı Ahi isimli bir anne ise 2023'te doğan bebeğini kaybettiğini gözyaşlarıyla anlatarak, hastanelerin sorumlularının cezalandırılmasını talep etti.

Personelin protestosu

Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi çalışanları, ruhsat iptali kararını alkışlarla protesto etti. Çalışanların bir kısmı gözyaşlarını tutamazken, bazıları mesai arkadaşlarıyla vedalaşarak hastaneden ayrıldı. Özel TRG Hospitalist Hastanesinin yanında toplanan Bağcılar Ülkü Ocakları üyeleri de hastane önünde slogan atarak kararı protesto etti.

İstanbul’da bebek ölümleriyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi ile bağlantılı olarak bebek acil hastalarını belirli hastanelere sevk eden ve bu süreçte ölümlerine sebebiyet veren “Yenidoğan çetesi”yle bağlantılı hastanelerin ruhsatları iptal edilmeye devam ediyor. Son gelişmelerle birlikte ruhsatı iptal edilen hastane sayısı 10’a yükseldi.

Çete nasıl çalışıyordu?

Soruşturma kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla birlikte hareket eden çetenin, önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilen bebek acil hastalarına müdahale etmekte gecikerek veya yanlış tedavi uygulayarak ölümlerine sebebiyet verdikleri tespit edildi. Çete bu şekilde haksız kazanç sağlıyordu.

 

Bakmadan Geçme