• Haberler
  • Emekli
  • Yetkili isim cevapladı: Kademeli emeklilik gündemde mi, 2024'te mi emekli olmalı?

Yetkili isim cevapladı: Kademeli emeklilik gündemde mi, 2024'te mi emekli olmalı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak reformların gerekliliğine dikkat çekti, adil bir emeklilik sistemi oluşturulması gerektiğini vurguladı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya’ya, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde kapsamlı değişimlerin gündemde olduğunu söyledi. Güler, “Daha adil, daha dengeli ve maaş farklarında belli bir prim miktarı ve yaşın önemsendiği adil bir sistemi inşa etmemiz lazım” dedi. 

Emeklilik Sistemi Reformu

Sosyal güvenlik sistemindeki reformların sürdürülebilirliğinin önemine vurgu yapan Güler, “Geçmişten bugüne maalesef EYT yasası gibi ara dönemlerde bazı kanun düzenlemeleri hayata geçti ama sistem hep biri diğerinin aleyhine olacak şekilde bozuldu” ifadesini kullandı. Güler, sürdürülebilirlik kuralının, emeklilik sisteminin temeli olması gerektiğini belirtti ve emekli maaşının ödenmesi ile sağlık harcamalarının karşılanması için merkezi bütçeden ayrılan payın her yıl arttığını dile getirdi. Güler, “Bu artış yeni emeklilerle beraber daha da artacak. Bütçe hepimizin bütçesi. 85 milyonun geleceği, yatırımların sürdürülebilir olması ve diğer ekonomik ihtiyaçların karşılanması için bu bütçeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele

Güler, sosyal güvenlik kurumunun kendi gelirini artırmasının gerektiğini belirterek, “Kayıt dışılıkla iyi mücadele ederek, prim miktarını artırarak ve emeklilik sistemindeki bu yükü karşılama oranlarını iyi dengeli şekilde sağlayacak sistemi inşa etmemiz lazım” dedi. Güler, kademeli emeklilik konusundaki taleplerin gündemlerinde olmadığını vurgulayarak, “Emeklilik sistemimize daha fazla emeklilik gelmesini sağlayacak önerilerle geliniyor. Giderlerimizi biz merkezi bütçe desteğiyle karşılıyoruz. O yüzden de merkezi bütçeden pay ayırıyoruz, bunu dengeli hale getirmemiz gerek” açıklamasında bulundu.

"Emekliliği ötelersem daha az emekli maaşı alırım" endişesi taşıyanlar için mesaj

Abdullah Güler, sosyal güvenlik reformunun ne zaman tamamlanacağına dair, “Çalışıyoruz, dinliyoruz. Sadece muhalefet partileri değil, akademik dünya, çalışan kesim ve işveren herkesin bu konuya katkı vermesi lazım” ifadelerini kullandı. Güler, "Emekliliği ötelersem daha az emekli maaşı alırım" endişesi taşıyanların endişelerine yanıt vererek, “Henüz elimizde bir veri yok. Rapor çıkarsa göreceğiz. Kimin hangi hakkı varsa, bir mağduriyet oluşturmadan çözüm noktasını bulabiliriz diye düşünüyorum. Ama önce durumun bir fotoğrafını çekelim” dedi.

Yargı ve Etki Ajanlığı Düzenlemeleri

Güler, yargı paketi ve kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. “Yargı paketi genişleyecek mi?” sorusuna Güler, “22-23 madde kalmıştı. Ayrı bir teklif olarak vereceğiz” yanıtını verdi. Etki ajanlığı düzenlemesine ilişkin ise, “Etki ajanlığı değil, casusluk ile ilgili bir düzenleme var. Ülkede bir başka istihbarat, ülke adına suç işlenmesinin cezalandırılması için düzenleme. Ona bakacağız. Ne zaman nasıl geleceği belli değil” ifadelerini kullandı. 

Abdullah Güler, sosyal güvenlik reformları ve diğer düzenlemelerin toplumun beklentilerine uygun şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Adil ve dengeli bir sistem oluşturmak için gerekli adımları atacağız” şeklinde konuştu. 

memur5.com

Bakmadan Geçme