• Haberler
  • Sınav
  • YKS 2024 sonuçları açıklandı: Ek tercihler ve üniversite kayıt tarihleri

YKS 2024 sonuçları açıklandı: Ek tercihler ve üniversite kayıt tarihleri

YKS 2024 sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı, adaylar kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek.Ek tercihler, üniversite kayıtlarının ardından ÖSYM tarafından duyurulacak.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Ağustos 2024 tarihinde açıklandı. 4 Ağustos’ta sona eren tercih sürecinin ardından milyonlarca üniversite adayının beklediği sonuçlar nihayet erişime sunuldu. Adaylar, tercih sonuçlarını ÖSYM’nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebilecekler.

Merkezi Yerleştirme Sonuçları ve Kontenjan Durumu:

YKS 2024’te 2 milyon 755 bin 301 aday yerleştirme puanına sahipti. Bu adaylardan 1 milyon 670 bin 205’i tercih yaptı ve sonuçlara göre 987 bin 388 aday üniversitelere yerleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki lisans programlarının yüzde 98,8’inin dolduğunu, önlisans programlarının ise tamamının dolduğunu açıkladı. Ayrıca, bu yıl ilk kez açılan "Yapay Zeka" ve "Bilişim" programlarına olan yoğun ilgi sonucu bu programların kontenjanlarının da tamamen dolduğunu belirtti.

Özvar, yaptığı açıklamada, kontenjanların büyük oranda dolmasının Türkiye’de yükseköğretime olan erişim oranının arttığını gösterdiğini ifade etti. Devlet üniversitelerinde herhangi bir boş kontenjan kalmaması, geleceğin yüksek teknoloji ve bilişim alanlarında eğitim almak isteyen gençlerin bu alanlara yöneldiğini gözler önüne serdi.

Üniversite Kayıt İşlemleri Ne Zaman?

YKS 2024 yerleştirme sonuçlarına göre bir programa yerleşen adaylar, üniversite kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapacaklar. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programına ait üniversiteye belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar ise üniversitelerinin duyurduğu belgeler ve tarihler doğrultusunda kayıt işlemlerini tamamlayacaklar.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, üniversite kayıtlarının 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını belirterek, adayların kayıt süreçleri ile ilgili açıklamaları dikkatle takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Kıymetli adaylar, 2024-YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçların sizler, aileleriniz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Üniversite kayıtları 19-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kayıt süreçleriyle ilgili açıklamaları dikkatle takip edin. Üniversite yılları hızlı geçer, bu süreci planlı ve nitelikli şekilde sürdürün. Sizler geleceğimizsiniz. Üniversite eğitimlerinizi en verimli şekilde tamamlayacağınıza inancım tamdır. 'Yeniden Büyük Türkiye' sizlerin omuzlarında yükselecek."

YKS Ek Tercih Süreci:

YKS 2024 ek tercih süreci, üniversite kayıtlarının sona ermesinin ardından başlayacak. Genel yerleştirme sürecinde herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar, ek yerleştirme sürecine katılabilecekler. ÖSYM, ek yerleştirme başvuru tarihlerini kayıt işlemlerinin sona ermesinin ardından duyuracak. Ek yerleştirme, yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına yapılacak.

ÖSYM, ek yerleştirme sürecinde adayların dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgilendirme yapacak. Ek yerleştirme işlemleri, adayların puanlarına ve tercih sıralamalarına göre yapılacak. Adayların, tercihlerini yaparken ilgili programların taban puanlarına dikkat etmeleri önem arz ediyor. Ek yerleştirme sonuçlarının da ÖSYM’nin sonuç sorgulama adresi üzerinden erişime açılacağı bildirildi.

Sonuç olarak, YKS 2024 yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adaylarının kayıt süreci başlamış oldu. Adayların bu süreçte üniversiteleri tarafından yapılan duyuruları dikkatle takip etmeleri ve belirtilen tarihlerde kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. YKS ek tercih süreci ise, kayıtların tamamlanmasının ardından ÖSYM tarafından başlatılacak. Bu süreçte de adayların dikkatli olması ve tercihlerini özenle yapmaları gerekiyor.

 

Bakmadan Geçme