• Haberler
  • Memur
  • YÖK Başkanı Özvar ikinci öğretimin kaldırılmasının sebeplerini açıkladı

YÖK Başkanı Özvar ikinci öğretimin kaldırılmasının sebeplerini açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ikinci öğretimin kaldırılma nedenlerini, eğitim kalitesindeki düşüş ve mezunların iş bulma imkanlarını artırma hedefiyle açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimdeki yeni düzenlemeleri ve ikinci öğretimin neden kaldırıldığını detaylandırdı. Özvar, üniversite mezunlarının, ortaöğretim mezunlarına kıyasla reel ücretler bakımından daha fazla fırsat sunduğunu vurgulayarak, “Gençler biliyor ki, yüksek öğretim mezunu olmak reel ücretler bakımından ortaöğretim mezunlarından daha fazla kendilerine imkan sağlıyor. O yüzden insanlar üniversiteyi tercih ediyor” dedi. 

Türkiye’de 208 üniversitenin bulunduğunu ve bu sayının yükseköğretim talebini karşılayacak kapasitede olduğunu belirten Özvar, “Kapasitemiz şu an itibariyle talebi karşılayacak düzeyde” ifadelerini kullandı. Yeni programların, gençlerin istihdam piyasasına daha kolay girmesine yardımcı olacağını belirten Özvar, eğitim kalitesini artırma hedefinde olduklarını dile getirdi.

İkinci öğretimin kaldırılma nedenlerine de değinen Özvar, üniversitelerden gelen geri bildirimlerin, eğitim kalitesinin düştüğünü ortaya koyduğunu söyledi. “İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde” diyen Özvar, öğretim üyelerinin fazla ders yükünden de şikayetçi olduklarını belirtti. Bu durumun, öğretim kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Özvar, bazı üniversitelerde ikinci öğretim programlarının saatlerinin erken çekilmesinin öğrenciler üzerinde ek baskı yarattığını ifade etti.

Özvar, “Bize gelen, bizim yaptığımız çalışmalarda da hocalardan şikayet de söz konusu” diyerek, eğitimdeki zorlukları ve sıkıntıları dile getirdi. Öğrencilere, ikinci öğretim yerine Açık Öğretim programlarına yönelmeleri önerisinde bulunan Özvar, “Açık öğretim programları ikinci öğretim programları için de bir çıkış yolu” dedi. Son olarak, toplumun ve üniversitelerin bu karara olumlu yaklaştığını ve destek verdiğini vurgulayarak, “Kararımıza üniversiteler de, öğrenciler de sıcak bakıyor” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme