• Haberler
  • Memur
  • YÖK'ten üniversitelere sahte diploma uyarısı

YÖK'ten üniversitelere sahte diploma uyarısı

YÖK, üniversiteleri sahte diplomaların önüne geçmek için tüm mezun bilgilerini YÖKSİS'e ivedilikle aktarmaları konusunda uyardı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), sahte diplomaların önlenmesi ve mezuniyet belgelerinin doğruluğunun teyit edilmesi amacıyla üniversitelere önemli bir uyarıda bulundu. Son dönemde bazı medya organlarında, Türkiye'deki üniversitelerin çeşitli fakültelerine ait sahte diplomaların sosyal medyada satıldığına dair haberler yer aldı. YÖK, bu durumun engellenmesi için üniversitelerden mezun bilgilerini Yükseköğretim Bilgi Sistemi'ne (YÖKSİS) ivedilikle aktarmalarını istedi.

YÖK’ün yazılı açıklamasına göre, e-Devlet kapısı üzerinden 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' bölümü aracılığıyla mezuniyet belgelerinin doğruluğu kontrol edilebiliyor. Mezun belgesindeki barkod numarası ile yapılan doğrulama, belgenin geçerliliğini teyit etmeye yardımcı olmaktadır. Ancak, yükseköğretim kurumlarının mezun bilgilerini YÖKSİS’e aktarmamış olması durumunda e-Devlet üzerinden belge doğrulama işlemleri yapılamayacak ve bu durumun yol açabileceği sorunlardan ilgili üniversiteler sorumlu olacak.

Bu nedenle, YÖK tüm üniversitelerin mezun bilgilerini en kısa sürede YÖKSİS’e aktararak sistemin güncel tutulmasını talep etti. Bu adım, sahte diplomaların önlenmesi ve eğitim belgelerinin doğruluğunun sağlanması için kritik bir öneme sahip.

 

Bakmadan Geçme