• Haberler
  • Memur
  • Zarar eden KİT'lerin yöneticileri hesap verecek

Zarar eden KİT'lerin yöneticileri hesap verecek

Enerji, ulaşım ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren KİT için yeni bir yönetim anlayışı benimseniyor. Zarar eden KİT yöneticileri hesap verecek.

Hükûmetin uzun süredir üzerinde çalıştığı KİT Yönetişim Reformu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılmasıyla birlikte hızla yasalaşacak. Orta Vadeli Program’da (OVP) da vurgulanan reform ile KİT’lerin faaliyetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi hedefleniyor. 2025’in ilk çeyreğinde yasalaştırılması planlanan taslak, kârlılık esasına dayalı profesyonel bir yönetim anlayışını ön planda tutacak.

Yeni düzenleme ile KİT yöneticilerinin performansa dayalı ölçüm yöntemleri kullanılarak hesap verebilirliği artırılacak. Bu sayede, zarar eden KİT’lerin yöneticilerinin sorumluluğu daha da ön plana çıkacak. Şeffaflık ve kamu işletmelerinde hesap verebilirlik reformun temel unsurları arasında yer alıyor. Aynı zamanda, KİT’lerin ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliği artırılacak, ticari hayatın gerektirdiği şekilde faaliyet göstermeleri sağlanacak.

Yapılacak düzenlemeler arasında, yönetim kurulu üye sayıları ve yönetim kurulu başkanlarının atama usulleri de yer alacak. Merkezi idarenin kontrolünde olan 19 KİT arasında zarar eden kuruluşların başında enerji, madencilik ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar bulunuyor. Borçları ve zararlarıyla dikkat çeken bu kuruluşlar, yeni reformlarla birlikte daha etkin yönetilecek.

Türkiye’de merkezi yönetim kontrolündeki KİT’ler arasında BOTAŞ, Türkiye Elektrik Üretim AŞ, Devlet Demiryolları İşletmesi ve Et ve Süt Kurumu gibi önemli kuruluşlar yer alıyor. Yeni yönetmelik ile bu kuruluşların zarar etmesinin önüne geçilmesi ve yöneticilerin daha hesap verebilir hale getirilmesi planlanıyor.

Merkezî idarenin kontrolündeki KİT’ler

    BOTAŞ
    Türkiye Elektrik Üretim AŞ
    Türkiye Elektrik İletim AŞ
     Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş
    Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu
    Türkiye Taşkömürü Kurumu
    Türkiye Petrolleri A.O.
    Eti Maden İşletmeleri
    Devlet Demiryolları İşletmesi
    Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ
    Devlet Hava Meydanları İşletmesi
    Kıyı Emniyeti
    Et ve Süt Kurumu
    Tarım İşletmeleri
    Toprak Mahsulleri Ofisi
    Çay İşletmeleri
    Devlet Malzeme Ofisi
    Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ
    Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ

Bakmadan Geçme