• Haberler
  • Aktüel
  • Başkasına IBAN numarası verirken kırk defa düşünün

Başkasına IBAN numarası verirken kırk defa düşünün

İşletmeler kredi kart kullanımı yanında  müşterilere  IBAN ile ödeme seçeneği sunuyor. Ancak son dönemde bankaların pos cihazlarından aldığı komisyonların artması, bazı işletmelerin iban ile ödeme almaya yönelmesine neden oluyor.  Bu durum vergi kaçakçılığına zemin hazırlıyor. 

İyi niyetli olarak kullandırılan iban numarası dolandırıcılığa neden olabilir.

Dolandırıcılar, hedef olarak belirledikleri kişilere çeşitli yöntem ve vaatlerle ulaşıyor. 

Çeşitli araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi sıkça kullanılan kanallar üzerinden tüketicilerin karşısına çıkan dolandırıcılar, öğrenci, ev hanımı gibi gelir kaynağı görece kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas tüketicileri hedef alıyor.

 Bu yöntem uyuşturucu ticareti gibi suçlara aracılık etme riskini artırabilir.

Kara para aklamaya yardımcı olunmuş olur.

Tefecilik, bahis oyunları gibi yasal olmayan faaliyetler sonucu elde edilen gelirler, "iban kiralama" yöntemi ile aklanmaya çalışılıyor olabilir. 

Bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermek, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre suç teşkil ediyor. Hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse, 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle bireylerin iban kullanımında dikkatli olması gerekir.

Bakmadan Geçme