• Haberler
  • Aktüel
  • Türk halkının yüzde 71,4'ü kendisini 'çalışkan' olarak tanımlıyor

Türk halkının yüzde 71,4'ü kendisini 'çalışkan' olarak tanımlıyor

Türkiye genelinde 3 bin 764 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Çalışkanlık Araştırması sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 71,4'ü kendisini 'çalışkan' olarak tanımlıyor.

Areda Survey araştırma şirketi tarafından Türkiye genelinde 3 bin 764 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Çalışkanlık Araştırması sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 71,4’ü kendisini ‘çalışkan’ olarak tanımlıyor. Bu araştırma, Türk milletinin çalışkanlık algısını ve değerlendirmelerini ortaya koymak amacıyla yapıldı.

Araştırma verilerine göre, yüzde 71,4’lük bir oranla Türk halkının büyük bir çoğunluğu kendisini çalışkan olarak nitelendiriyor. Ancak, bu oranın 2022 yılına kıyasla yüzde 8,6 oranında azaldığı görülüyor. 2022’de kendisini orta düzeyde çalışkan olarak tanımlayanların oranı yüzde 13,5 iken, bu oran 2024’te yüzde 25'e yükselmiş durumda. Aynı şekilde, kendisini çalışkan görmeyenlerin oranı da 2022’de yüzde 6,5 iken, 2024’te yüzde 3,6’ya kadar gerilemiş.

Araştırmanın dikkat çeken bir sonucu ise çalışkanlık algısının nedenlerine ilişkin. Katılımcıların yüzde 48,7’sine göre, çalışkanlık insanın maddi durumunu iyileştirmek için ortaya koyduğu bir davranış modeli olarak görülüyor. Bunun yanı sıra, yüzde 29,7’si çalışkanlığı ülkeye karşı bir görev ve sorumluluk olarak değerlendirirken, yüzde 12,5’i manevi doyum ve başarı duygusuyla ilişkilendiriyor. İbadet kapsamında olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 9,2 olarak belirlenmiş.

Araştırmada Türk milletinin çalışkanlık algısı da incelendi. Katılımcıların yüzde 40,7’si Türk milletini dünyanın en çalışkan milleti olarak tanımlarken, yüzde 34,9’u bu konuda ortalama düzeyde olduğunu düşünüyor. Ancak, yüzde 24,4’lük bir kesim Türk milletini genel olarak çalışkan bulmuyor.

Araştırmanın metodolojisine ilişkin bilgilere göre, Türkiye genelinde 3.764 kişinin katıldığı 5 – 8 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi. Bu yöntemle elde edilen verilerle, Türk halkının çalışkanlık algısını ve değerlendirmelerini doğru bir şekilde yansıtılması amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme